Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Også vegetarer risikerer mangelsygdomme
Fødevarestyrelsen har netop udsendt et nyt kostråd, fordi det viser sig, at en kost uden kød og fisk gør det svært at dække kroppens behov for vitaminet B12.
- Fødevarestyrelsen anbefaler nu et dagligt kosttilskud med B12-vitamin til vegetarer for at sikre kroppens bloddannelse og nervefunktion. Anbefalingen bygger på en ny vurdering fra DTU, der har undersøgt hvor meget B12-vitamin man kan forvente at få, hvis man spiser efter Fødevarestyrelsens kostråd til vegetarer.
B12-vitamin er afgørende for kroppens bloddannelse og nervefunktion - og findes naturligt i blandt andet mælk, yoghurt, ost og æg. Mangel på B12-vitamin kan medføre blodmangel eller problemer med nervesystemet.
Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen nu et dagligt tilskud til vegetarer, ligesom det tidligere har været en anbefaling til veganere, der vil følge kostrådene. Den nye anbefaling om B12 til vegetarer er offentliggjort i forbindelse med en række mindre justeringer af Fødevarestyrelsens kostråd til danskere, der har valgt en plantebaseret kost.
Mange æg og mejeriprodukter
Anbefalingen bygger på nye beregninger fra DTU, der har undersøgt hvor meget B12-vitamin man kan forvente at få, hvis man spiser efter Fødevarestyrelsens kostråd til vegetarer.
- Hvis du ikke spiser kød og fisk, skal du have meget store mængder af æg eller mejeriprodukter, for at få dækket dit behov for B12-vitamin gennem din kost. Derfor anbefaler vi nu et dagligt tilskud til vegetarer, der ønsker at følge kostrådene, forklarer enhedschef hos Fødevarestyrelsen Kirstine Hartvig Mahler.
DTU's beregninger er bestilt af Fødevarestyrelsen, efter nye referenceværdier for alle næringsstoffer udkom med De Nordiske Næringsstofanbefalinger i 2023. I denne publikation var særligt behovet for B12 vitamin øget væsentligt.
Et andet nyt råd fra Fødevarestyrelsen handler om at vælge surdejs- eller langtidshævet brød og at sætte kornene i blød, når man bager.
- Det skyldes at langtidshævning, surdejshævning og iblødsætning af korn kan være med til at fremme optagelsen af jern, zink og calcium, som ellers kan være svært at få nok af i en plantebaseret kost, forklarer enhedschef Kirstine Hartvig Mahler.
Foruden de nye råd om B12-vitamin og surdej, anbefales vegetarer og veganere i øvrigt at vælge olier og fødevarer, der er rige på omega-3 fedtsyrer.
Fødevarestyrelsen oplyser, at cirka to procent af den danske befolkning betegner sig som vegetarer og cirka en procent som veganere, hvilket baseres på en undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet har gennemført i 2022.