Abonnementsartikel

Overgaard Gods ved Mariager Fjord har siden 2002 forsøgt at få en miljøgodkendelse til en stor udvidelse af sin svineproduktion og til et komposteringsanlæg.

Men efter seks års venten og 1,8 millioner kroner brugt på ansøgninger, foreligger der stadig intet svar fra Randers Kommune.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor går ombudsmanden nu i gang med at undersøge forløbet.

Embedsmænd skrottede udvildige undersøgelser

Ombudsmanden tager ifølge netavisen Altinget sagen op af egen drift, da han blev opmærksom på den efter en omtale i Dagbladet Børsen.

Ifølge ombudsmandens sekretariat tages sagen op på grund af den lange sagsbehandlingstid.

Og det er en stor lettelse for godsforvalter Stig Anderson. For på Overgaard Gods føler man sig ekstremt dårligt behandlet af det daværende Århus Amt, som blev ved med at sende nye spørgsmål til ansøgningerne fra 2002 til 2006 til amtet lukkede ned.

- Amtet var blandt andet bekymret for kvælstofafdampningen fra komposteringsanlægget. Og de var bekymrede for, at fuglene på Mariager Fjord ville blive skræmt af de flere lastbiler som følge af udvidelsen af svineproduktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- DMU og Rambøll lavede to dyre rapporter, som afviste, at der var et problem. De to undersøgelser blev fejet af bordet af de embedsmænd, som havde krævet netop de undersøgelser, siger en frustreret Stig Anderson.

Randers Kommune lovede hjælp

Men hans frustration er også rettet mod Ny Randers Kommune, som overtog sagerne fra Århus Amt.

- To gange i 2006 var de fra Randers Kommune ude at besøge godset for at høre om udvidelserne. De gav udtryk for, at de var kommet fordi, de mente, at vi var blevet dårligt behandlet af Århus Amt.

På et senere møde med deltagelse af borgmester, Henning Nyhuus, udvalgsformand Mogens Nyholm, og miljø- og teknikdirektør Pernille Blach Hansen blev det ifølge Stig Anderson lovet, at kommunen ville afsætte trekvart medarbejder kun til at behandle ansøgningerne fra Overgaard Gods.

Der går imidlertid over et år før Overgaard Gods igen hører fra Randers Kommune. Denne gang ringer miljødirektør Pernille Blach Hansen for at aftale et møde om sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der bliver dog ikke fastsat en dato. Og vi hører intet fra kommunen før dagen efter 22. april, hvor Dagbladet Børsen har bragt en artikel om den lange sagsbehandling. Så ringer miljøchefen fra Randers og indkalder til et møde, fortæller Stig Anderson.

Sagen er lukket ned

Her bliver det meddelt, at alle ansøgninger fra godset blev annulleret samtidig med bedlæggelsen af Århus Amt.

- Det forstår jeg ikke, når de samme folk, vi sad overfor i 2006, havde været på besøg på godset to gange og lovet at sætte trekvart medarbejder på sagen efter amtet, siger Stig Anderson.

Sagsbehandlingstiden har haft store økonomiske konsekvenser for Overgaard Gods.

For at få lov til at udvide svineproduktionen investerede Overgaard Gods nemlig i et bio-gasanlæg til 65 millioner kroner, der skal afgasse gyllen så forureningen mindskes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det fik vi lynhurtigt tilladelse til at bygge. Men nu står vi så med et anlæg med kapacitet til 2350 dyreenheder, hvor vi kun har 400, siger Stig Anderson.