Det er slet ikke ligegyldigt, hvordan majs snittes. Det har de amerikanske mælkeproducenter for længst fundet ud af. Systemet, de bruger til et få en majsensilage med betydeligt bedre foderværdi og struktur, er nu også kommet til Danmark.

- Vi viser det i starten af oktober på en demonstration sammen med Darum Maskinstation, fortæller kvægrådgiver og teamleder Helle Dahl Schmidt, Vestjysk Landboforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nye system hedder Shredlage. Det fungerer ved, at den normale corncracker i finsnitteren erstattes med en Shredlage-enhed. I den bliver majsen revet og mast efter at have passeret snittecylinderen, hvor snitlængden typisk sættes til 2,5-3,0 centimeter.

- Det særlige ved Shredlage er kombinationen af fuldstændigt knuste majskerner og lang snitlængde, fortæller Finn Andersen, ejer af Darum Maskinstation i Bramming.

Begge parter er gået 100 procent ind i et projekt, som skal introducere Shredlage i Danmark. Det sker desuden i et samarbejde med LMB Danmark, der har importen af Claas til det danske marked.

- Claas har indledt et samarbejde med firmaet Shredlage L.L.C., der er hjemhørende i USA, så vi kan bruge systemet i vores Jaguar finsnittere, siger produktchef Iwer Dall fra LMB Danmark.

Øget foderværdi

Hvad betyder det, at majskernerne kommer gennem Shredlage-systemet?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De bliver helt mast nærmest som i en kværn. Det øger køernes udnyttelse af stivelsen og giver mere mælk i tanken.

- Når snitlængden samtidig kan bevares omkring 2,5 centimeter, får køerne også et godt tilskud af struktur i foderblandingen, forklarer Helle Dahl Schmidt.

Hun fremhæver derfor, at sammenlignet med almindelig snitning er det et kvantespring fremad, når det gælder fodereffektivitet.

Samtidig kan køerne optage en større andel majsensilage i foderrationen.

- Det betyder, at en del af den noget dyrere græsensilage kan erstattes med billigere majsensilage, fastslår hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

600 kroner pr. årsko

I USA har Shredlage-systemet været i brug siden 2008, hvor to fodringskonsulenter opfandt metoden. Forskning ved University of Wisconsin i USA har vist, at der er statisk sikkerhed for, at mælkeydelsen øges med op til to kg pr. ko dagligt ved brug af Shredlage-systemet til snitning af majs.

- Omregnet til danske forhold betyder det, at vi kan få cirka 500 kg mælk mere pr. årsko som p.t. svarer til cirka 600 kroner tjent pr. årsko, konstaterer Helle D. Schmidt.

Stor interesse

Finn Andersen har mange mælkeproducenter som kunder, og hans maskinstation plejer at snitte omkring 500 hektar majs pr. år med en Claas Jaguar finsnitter.

- Men jeg regner med at høste omkring det dobbelte i år, fordi der åbenbart er meget stor interesse for Shredlage. Der ringer mange, som vil prøve systemet på en del af deres majsareal. Nogle vil også have hele arealet taget med Shredlage, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har han også kapacitet til med den ekstra finsnitter, han har fået til i år.

Vestjysk Landboforening med i front

- En ko er en drøvtygger, og den skal have foder med struktur, fastslår Helle D. Schmidt.

Når det mål kan nås med et billigt foder som majsensilage, er der for hende og kollegaerne slet ikke tvivl om, at det nye Shredlage-system skal have en chance i Danmark.

- Derfor vil vi også invitere til en demonstration sammen med Darum Maskinstation, når majsen er klar til at blive ensileret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er den, når vi kan få cirka 30 procent tørstof i ensilagen, siger hun.