Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Torben Hansen: Nødbremse i kvælstofregulering kan give lempeligere krav i 2029
Plantekongres 2025 begyndte med årsmøde i Landbrug & Fødevarer. sektor for planter. Her talte formanden Torben Hansen om Den Grønne Trepart og særligt om de krav, der ligger i kvælstofreduktion.
- Det er ekstremt ærgerligt, at politikerne valgte det hårdeste scenarie 1 i den fremtidige kvælstofregulering. Det er helt klart en overimplementering i forhold til de allerede EU-godkendte miljømål for de åbne kystvande. Scenarie 1 er også i strid med, hvad de internationale eksperter anbefalede, sagde Torben Hansen.
I nogle områder af landet vil der være krav om kvælstofreduktioner på over 80 procenter af landbrugets udledninger.
- Nu skal vandet langs de åbne danske kyster være renere end vores nabolandes, selvom størstedelen af kvælstofbelastningen kommer udefra, sagde formanden.
Han påpegede, at ved Lillebælt skyldes kun 18 procent af algevæksten danske udledninger. Med de EU-godkendte miljømål var Danmark allerede i mål med sin del af indsatsen. Nu skal landbruget for eksempel i Lillebælt-området reducere deres udledninger med yderligere med 40 procent ifølge scenarie 1.
- Med det valgte scenarie står vi med en klar overimplementering. Og vi kommer til at spilde en masse ressourcer på at forfølge miljømål, som vi ikke kan nå, når nabolandene ikke følger samme målsætninger, sagde Torben Hansen.
Det bliver ifølge ham en kæmpe opgave at løfte opgaven med krav til kvælstofreduktioner.
- Vi skal som landmænd tænke kollektive virkemidler - vådområder, lavbundsprojekter, minivådområder og eventuelt udtagning af jord, så indsatsen på dyrkningsfladen bliver så lempelig som mulig. Hvis der skal tages jord ud af drift skal den så vidt muligt også bruges på kvælstofreducerende tiltag, sagde Torben Hansen.
Vigtigt med internationale aftaler
Han hæftede sig dog ved, at det var meget vigtigt, at L&F fik langt større internationalt fokus og fik begrebet interkalibrering ind i aftalen. Aftalens "Interkalibreringsgaranti" betyder ifølge formanden, at regeringen skal forhandle med Sverige og Tyskland om at forny de fælles miljømål for vores fælles vandområder.
- Det betyder, vi fortsat også skal arbejde internationalt med vandmiljøet, så vi ikke kæmper forgæves for god økologisk tilstand de mange steder, hvor ydre påvirkninger spiller en afgørende rolle, sagde Torben Hansen og fortsatte:
- Så enten får vi nye fælles mål, eller også går vi i 2029 tilbage til den gamle interkalibreringsaftale, det vil sige scenarie 3 for de åbne vandområder.
Ifølge ham kommer regningen for at tage de andre landes forpligtigelser heldigvis ikke til at ske på lang sigt.
Derfor kan branchen ifølge ham nu fokusere ressourcerne på at reducere kvælstofudledning i de mere lukkede fjorde, hvor danske udledninger har en større betydning for vandmiljøet.
- Valget af scenarie 1 om kvælstofregulering er klart den største sten i skoen i hele den store aftale. Så meget desto vigtigere er, at vi har fået indbygget en nødbremse, sagde han.