Abonnementsartikel

180 lande har forpligtet sig til at bekæmpe den globale fødevarekrise. Det står klart efter FN’s fødevareorganisations tre dage lange forhandlinger.

Danmarks fødevareminister Eva Kjer Hansen deltog i forhandlingerne og siger i den forbindelse om deklarationen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Indledningen på den vedtagne deklaration lyder som følgende: ”Vi forpligter os til at eliminere sult og at sikre fødevarer til alle, i dag og i morgen”.

- At 180 lande er blevet enige om det og samtidig har taget de fornødne skridt i den rigtige retning, er godt. Der er alt for mange hindringer i dag for frihandel og med denne deklaration, forpligter vi hinanden til at arbejde for at mindske dem.

- Fødevarekrisen har vist, at vi i mange år ikke har investeret nok i landbruget. Vores opfattelse var, at der var mad nok og derfor fik vi ikke investeret nok i landbrugserhvervet og det bøder vi så for.

- Det har vi nu forpligtet os til at gøre. Og vi skal også gøre det nemmere for de fattige lande at få adgang til kunstgødning, der kan optimere deres landbrugsproduktion.

Med deklarationen lægges der et stort pres på forhandlingerne i verdenshandelsorganisationen WTO - den såkaldte Doha-runde. For de 180 lande forpligter sig i deklarationen til, at disse forhandlinger fører til et hurtigt resultat, som gavner de fattige landes fødevareforsyning og fødevareproduktion, meddeler Fødevareministeriet.