Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Fem måneder med bluetongue har givet aborter og ydelsesfald
Udbruddet i august og den efterfølgende smittespredning betød at Danmark mistede sin internationale status som fri for bluetongue.
Også Sverige oplevede i dette efterår sit første tilfælde af bluetongue i 15 år.
Bluetongue er forårsaget af et virus. På verdensplan er der på nuværende tidspunkt identificeret 29 forskellige serotyper af bluetonguevirus. Modtagelige dyrearter er kvæg, får, geder, hjorte og andre drøvtyggere. Den serotype der har ramt Danmark har betegnelsen: BTV-3.
Siden det første smittetilfælde har Maskinbladet fulgt udviklingen og de mange forskellige konsekvenser for besætningerne.
Smittefri i 20 dage
Fødevarestyrelsen meldte den 3. december ud, at når der i en periode på 20 dage ikke har registreret nye smittetilfælde med bluetongue virus serotype 3 (BTV-3) i hele Danmark, vil alle besætninger, som er registreret som smittede med BTV-3, få ophævet deres smittestatus.
Mitterne, som spreder smitten med BTV-3, har en aktivitetssæson, der strækker sig fra forår til sent efterår, mens de i en periode over vinteren, når det er koldt, er inaktive. I denne periode forventes derfor ikke at ske smitte med bluetongue.
Dyrlæge kritiserer Fødevarestyrelsen
Dyrlæge Susanne Sommerlund efterlyste i starten af december en rettidig vaccinestrategi før næste års smitte.
- Alt tyder på, at smitten vil overvintre i Danmark, og vira vil sandsynligvis sprede sig tidligere i 2025, sagde kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK Dyrlægerne.
Kvægdyrlægen er bekymret for at smittetrykket i 2025 bliver endnu højere end i år.
- Da sværhedsgraden af symptomerne påvirkes af smittedosis, er der derfor al mulig grund til at frygte, at de ikke-vaccinerede dyr, der rammes i sæson 2025, vil udvikle mere alvorlig sygdom, og flere dyr vil blive aflivet, lød meldingen fra Susanne Sommerlund.
Hos Fødevarestyrelsen sagde Kirkeskov Sie, enhedschef i dyresundhed i Fødevarestyrelen, at styrelsen vil mødes med Bluetongue-gruppen i starten af det nye år for at drøfte vaccine-strategien for 2025. Samtidig forventer enhedschefen at melde nogle anbefalinger til vacciner ud til erhvervet i løbet af foråret.
Men en udmelding i foråret er ifølge dyrlægen alt for sent.
- Det jo allerede igen alt for sent. Hvis anbefalingen først kommer til foråret, og landmanden herefter først skal til at planlægge vaccination sammen med egen dyrlæge, så er vi igen alt for sent på den, sagde Sussanne Sommerlund.
Økolog mister 70 ton mælk
Økologisk mælkeproducent Jørgen McCann Seeberg kan se tilbage på en rigtig svær periode med smitte med bluetongue. Bedriften har været ramt af et markant fald i mælkeydelsen og adskillige aborter i forskellige stadier siden det første tilfælde blev konstateret.
Når Jørgen Seeberg følger kurven for mælkeydelse i DMS fra april og maj kan han se et markant fald i ydelsen.
- Jeg kan selvfølgelig ikke bevise noget, for vi opdagede den første smitte langt senere, men jeg kan ikke forklare ydelsesfaldet på andre måder end påvirkningen af bluetongue, fortæller Jørgen McCann Seeberg.
Siden har han mistet 70 ton mælk og adskillige kalve.
Fåreavlere i Sønderjylland hårdt ramt
Fåreavlerne i Sønderjylland har siden det første registrerede tilfælde den 10. august stået i en svær situation. De har både store udgifter til vacciner og de får ingen erstatning for døde dyr.
Formanden for Sønderjysk Fåreavl, Jens R. Nielsen, vurderer at kun fem procent af de sønderjyske fåreavlere ikke er smittet på nuværende tidspunkt. Altså er 95 procent ramt af sygdommen i mindre eller højere grad.
- Den første i vores område, der blev ramt, ligger i Højer. Han nåede ikke at vaccinere sine dyr, inden smitten kom til området, fordi vaccinerne endnu ikke var frigivet af Fødevarestyrelsen. På nuværende tidspunkt har han mistet 45-50 får ud af sin besætning på 200 dyr. Så det er ret voldsomt, fortæller formanden for det sønderjyske avlere.
Smitten falder i efteråret
Søren Moesgård Knudsen, kvægbrugskonsulent, kan huske, hvordan Bluetonque ramte Danmark for 15 år siden.
- Der blev sat et kæmpe vaccinationsprogram i gang, hvor samtlige drøvtyggere blev vaccineret mod sygdommen. Indsatsen virkede, men var ret så omkostningstung, fortæller Søren Moesgård Knudsen, Syddansk Kvæg, der også sidder med i den landsdækkende smittegruppe "Tag smitten ved hornene".
Kvægbrugskonsulenten forventede tilbage i august ikke, at myndighederne under denne smittebølge vil sætte et tilsvarende vaccinationsprogram i gang.
- Så skal der da sket noget helt ekstraordinært, og det forventer vi ikke. Smitten er som sådan ventet, da sygdommen har været i lande lige syd for os, nemlig Belgien, Holland og især Tyskland har set en del tilfælde, så det var ventet, at Danmark også ville blive ramt. Man havde dog forventet at sygdommen ville komme til Danmark i foråret. Men den er kommet lidt senere end forventet, sagde Søren Moesgård Knudsen.
Kvægkonsulenten var dengang overbevist om, at smitterisikoen ville klinge af i løbet af efteråret, når temperaturen faldt.
Alle nyheder om bluetongue
Med oprettelse af sitet "Bluetongue nyheder og viden" samlede Fødevarestyrelsen fra den 12. august nyttige informationer til både landmænd og dyrlæger om smittebeskyttelse og bekæmpelse af bluetonque.
Fødevarestyrelsen har siden oprettelsen samlet en lang række svar på de spørgsmål som både landmænd og dyrlæger stiller sig selv, hvis symptomer opstår.
Kritik af SSI for vaccinepriser
Prisen fra lægemiddelproducenten for bluetongue-vaccine lyder på 21 kroner, men SSI kræver det dobbelte, nemlig 40 kroner, når landmændene skal købe vaccinere.
Den prisforskel fik den 21. august L&F til at rejse kritik af prisen overfor både Fødevareminister Jacob Jensen og Sundhedsminister Sophie Løhde med opfordring til at sætte prisen ned.
- Med de foreløbig 200.000 doser, der er kommet til Danmark, og yderligere 200.000 i ordre, betyder det ekstra omkostninger for landmændene på otte millioner kroner i forhold til indkøbsprisen for SSI eksklusiv administrationsgebyr og fragtomkostninger, skrev formand for Veterinærudvalget i L&F, Steen Nørgaard Madsen, i brevet sendt den 21. august til Indenrigs- og Sundhedsminister Sofie Løhde.
I brevet kritiserer L&F også SSI for at indtage en dobbeltrolle, når de som statens myndighed både står for den faglige vurdering af vacciner og samtid står for videresalg af vaccinerne. Efter L&Fs opfattelse antager denne praksis karakter af kommerciel handel.
Økologer satser på insektmiddel
Den økologiske mælkebedrift Sønderhøjgård ved Outrup opvejede i starten af smitteperioden for og imod vaccination mod Bluetongue. Med over 450 kvier på græs var det en næsten uoverskuelig opgave at få alle dyr vaccineret.
I første omgang besluttede Søndergaard at drysse et insektmiddel mod fluer på ryggen af samtlige dyr i håb om at holde de mitter væk, som bærer Bluetongue-virussen med sig.
Både insektmidler mod insekter og vaccinen er tilladt i økologiske besætninger.
- Vi er ikke helt afklaret med, hvordan vi griber det an. Nu håber vi at insektmidlet har en effekt, så vi kan undgå at dyrene bliver smittet, sagde Kjartan Poulsen, økologiske mælkeproducent, Sønderhøjgård.
Kvier strandet i karantænestald
300 drægtige kvier var i flere dage i august strandet i en karantænestald hos kreaturhandler og eksportør Anders Rasmussen.
Anders Rasmussen følte sig i flere dage overladt i ingenmandsland. Han savnede informationer og handling fra fødevaremyndighederne.
- Landet har været lukket ned i syv dage. Vi kan ikke kunnet komme af med vores dyr. Vi har haft 300 drægtige kvier stående siden i fredags i vores karantænestald, som højst er beregnet til, at dyrene skal stå i timer eller få dage, sagde en frustreret Anders Rasmussen, indehaver af Kreaturhandler Anders Rasmussen og Holstebro Eksportstald.
- Både vi og myndighederne har længe vidst, at der ville komme et udbrud. Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke er lavet en beredskabsplan for et smitteudbrud, sagde han.