Hvad får man ud af at kaste med æg og sætte ild til halm? Det gik ikke stille for sig, da omkring 6.000 landmænd var mødt op i Bruxelles for at udtrykke deres utilfredshed med den økonomiske krise, som landbruget er ramt af.

I skrivende stund bærer Bruxelles stadig præg af urolighederne, og blækket er knapt tørt på de første skriverier om den hjælpepakke, som EU-kommissionen har fremlagt. Og det er ikke ligefrem positive udmeldinger, der er kommet dagen derpå.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Noget af kritikken lyder blandt andet på, at der ikke bliver lavet fælles løsninger og en fælles landbrugspolitik for landene i EU. Udover en pose penge på 3,7 milliarder kroner, der primært skal gå til mejerisektoren, indeholder hjælpepakken en række andre tiltag, som først skal forhandles. Et af tiltagene går ud på, at de enkelte EU-lande får mulighed for at udbetale op til 70 procent af den direkte landbrugsstøtte allerede fra den 16. oktober, såfremt de nødvendige kontroller har fundet sted.

Før mødet i Bruxelles sagde miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, at hun ville gå efter en fælles EU-løsning for at undgå, at EU-landene kaster sig ud i en konkurrence om, hvem der lukker mest op for statskasserne for at støtte deres egne landmænd. Det lykkedes så ikke, hvilket hun da også er utilfreds med.

Lige som miljø- og fødevareministeren kan jeg frygte, at hjælpepakken ikke kommer til at rykke det store for de danske mælkeproducenter - og selv hvis det noget urealistiske krav om at få de nødvendige kontroller i hus inden midt oktober lykkes, så landbrugsstøtten kan udbetales tidligere end normalt, hvad nytter det så på den lange bane?

Vi er et presset erhverv, og det ser desværre ikke ud til at ændres i overskuelig fremtid. Det tidligere så stolte landbrugsland er i frit fald. Men hvad er fremtidsudsigterne så - og det, ved jeg, er noget, som fylder i rigtig mange mælkeproducenters tanker.

Skal vi tænke anderledes, er vi tvunget til at gå mere og mere over til nicheproduktion? Det er noget, forbrugerne efterspørger i stigende grad. Og Coop har da også netop meddelt, at de vil give en million kroner til at sikre flere øko-landbrug. Selvom beløbet ikke batter meget i det store hele, er det alligevel et positivt signal, de sender.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg mener dog, at der fortsat skal være plads til både konventionelt og økologisk landbrug i Danmark. Det kræver dog, at der snart sker noget på den politiske front - for alene kan vi ikke rykke så meget - og det uanset hvor meget halm, der bliver brændt af og hvor mange æggeskaller, der bliver knust? ?