Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Skatteoptimering før årsskiftet: Undgå renter og få styr på restskatten
Inden 2024 bliver til 2025 og et nyt skatteår træder i kræft, er der flere muligheder for at optimere sin skat. Sagro har samlet en række gode råd.
Det første er, at hvis man har betalt for lidt i skat i 2024, så kan der laves en frivillig indbetaling på to måder.
- Du kan indbetale beløbet helt eller delvist senest den 30. december og dermed undgå renter. Eller du kan betales senest den 1. juli 2025 mod at betale en dag-til-dag-rente. Renten følger det generelle renteniveau og for det kommende år er den på 5,3 procent p.a., lyder det i en pressemeddelelse fra rådgivningsvirksomheden Sagro.
Hvis man betaler senest den 1. juli 2025, opkræves der udover renten også et procenttillæg, så det samlede tillæg til restskatten udgør 7,3 procent. Restskat inklusiv procenttillæg indregnes i forskudsskatten for 2026 op til 23.100 kroner og eventuel resterende skat opkræves i tre rater i august, september, oktober.
Rente og procenttillæg på restskat er ikke fradragsberettiget, hvilket vil sige at rentesatserne svarer til henholdsvis otte procent og 11 procent før skat.
- Hvis du bruger virksomhedsordningen, kan det være en fordel at vente med at betale restskatten til en af de første dage i januar, for at undgå for store private hævninger.
Har man derimod betalt for meget i skat i 2024 anbefaler Sagro, at det overskydende beløb søges tilbage senest den 31. december 2024.
- Dette kan være en fordel, hvis du kommer til at mangle likviditet eller gerne vil undgå træk på kassekreditten. På denne måde undgår du at skulle vente til medio april, som er det sædvanlige tidspunkt for udbetaling af overskydende skat.
Pension og fradrag
En mulighed for at reducere i skatten er at lave indskud på sin pensionsordning. Det kan eksempelvis være ratepension og livrente.
Desuden er der mulighed for befordringsfradrag, hvis man kører mere end 24 kilometer om dagen mellem hjem og arbejde.
- Jo længere du har på arbejde, des større fradrag. Har fradraget været indregnet på din forskudsopgørelse og du har haft væsentligt færre arbejdsdage i året, kan det betyde at du får restskat.
Befordringsfradraget overføres ikke automatisk til årsopgørelsen.
Gaver i familien
Giver man gaver til børn og børnebørn på op til 74.100 kroner per ægtefælle er det skattefrit, ligesom gaver til svigerbørn på op til 25.900 kroner per ægtefælle også er det.
- Hvert barn kan altså modtage op til 148.200 kroner uden afgift hvert år, når der kommer gave fra både mor og far. Det er dog vigtigt at gaverne rent faktisk gives fra hver af giverne.
Køb af maskiner og inventar for at kunne afskrive
Står du alligevel og skal have fat i en ny maskine, kan det være en fordel at gøre det inden nytår, så man har mulighed for at afskrive med op til 25 procent, selvom maskinen ikke er taget i brug. Det kræver dog at maskinen er leveret til en igangværende virksomhed og, at den er færdiggjort inden udgangen af indkomståret.
Skal man i 2025 overdrage sin virksomhed til enten børn eller børnebørn med succession, og skal barnet eller barnebarnet overtage det opsparede overskud, skal aftalen om overdragelsen ifølge Seges underskrives den 1. januar 2025, og selve overdragelsen af virksomheden skal også ske den 1. januar 2025, når sælger har kalenderårsregnskab.
Udover de gode råd så anbefaler Seges også at søge rådgivning, hvis der er skattespørgsmål, der skal afklares inden nytår.