Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Fortsat politisk glæde over Treparten
Den grønne trepartsaftale i Danmark vækker opsigt i udlandet. Hvor andre lande er kommet for sent i gang og har problemer med kvælstof og nitrat, kan den danske regering i næste uge indrapportere vandområdeplanerne til EU.
Samtidig er der enighed om det langsigtede grundlag for omlægning af arealer og af landbrugsproduktionen med det mål at reducere udledningerne af drivhusgasser.
På et møde, som Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister gennemførte i dag på Christiansborg med nogle af de politiske partiers ordførere i Folketinget sagde Ida Auken (S), at for eksempel hollænderne er meget fokuseret på den danske løsning, idet de selv er kommet alt for sent i gang med at prøve at løse problemerne, og derfor måtte tage hårde metoder i brug.
- Det er ikke i nogens interesse at vente så længe, og vi har ventet længe også i Danmark, men vi kan nå det, sagde Ida Auken.
Der er endnu større konflikter i en række andre lande i Europa, og vi skal vise, at det er win-win med stor politisk bredde at skabe løsninger, som samfundet efterspørger, mener Ida Auken.
Hun forklarede, at det faktisk var daværende formand for Landbrug & Fødevarer, Niels Jørgen Pedersen, som sagde til hende, at hvis dansk landbrug var et aktieselskab, ville man tage alle de sårbare jorde ud af drift og til gengæld sætte ind med produktion på de robuste jorde.
- Det, som er det nye store skifte med treparten, er, at vi tager en ny motor, som hedder arealudtagning og jordfordeling. De frivillige virkemidler er man mere tilbøjelig til at tage i brug, hvis man ved, der kan komme en regulering efterfølgende. Vi har lavet en politisk bred aftale, så landmændene kan ikke håbe på, der kommer et nyt flertal i Folketinget og gør noget andet. Jeg mener ikke, det har tjent hverken naturen eller landbruget, at vi har zappet frem og tilbage, sagde Ida Auken.
Også Erling Bonnesen (V) havde med egne ord ja-hatten på over, at vejen er banet til en fremtid, hvor landbruget fortsat spiller en stor rolle og står for fødevaresikkerhed, kvalitet og en stor eksport af produkter på alle hylder.
- Vi skal have det hele løst i et hug, så er vi i gang med at tage kontakt med Tyskland og Sverige, som skal påtage sig deres del af ansvaret. Det arbejde er også sat i gang, for der er udfordringer i vandmiljøet, sagde Erling Bonnesen.
Han opfordrede landmænd til at komme frem og byde ind.
- Vi har gode erfaringer med arealomlægninger og jordfordelinger, som kræver nogle spande kaffe rundt omkring, tilføjede han.
Med på mødet var også Hans Kr. Skibby (DD), og han understregede, at aftalen ikke har groet i deres have.
- Vi er ikke tilhængere af en beskatning af landbrugsproduktionen, som man ikke finder i andre lande, så vi har sagt nej tak til at bakke op om aftalen, sagde Hans Kr. Skibby.
- Vi er bange for, at det er svært at vurdere, hvordan aftalen vil være implementeret i 2035, og man skal passe på med de byrder, som følge med ny lovgivning og ny administration, sagde Hans Kr. Skibby.