Lyt til artiklen:

Gode råd fra rådgiver: Sådan ruster du dine marker til vand

00:00
Hastighed: ???x
04:09

Store mængder regn de senere år har vist, at det er blevet vanskeligere at etablere afgrøder under optimale vilkår. Derfor bør man arbejde målrettet med at reducere konsekvenserne i marken, når vejret er meget vådt eller meget tørt.

Det mener Erik Sandal, der er planteavlsrådgiver i Velas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Klimaforandringerne gør, at vi står med en udfordring i forhold til at etablere afgrøder, når vejret bliver mere ekstremt. Det bliver ganske enkelt mere problematisk. Men den gode nyhed er, at du godt kan ruste dine marker til meget vand eller lange perioder med tørke, siger han i en pressemeddelelse.

Kombinationen af, at vejret bliver mere udfordrende, og at bedrifter og maskiner samtidig vokser i størrelse, giver især anledning til udfordringer, fortæller rådgiveren.

Dårlige dræn koster op til 30 procent af udbyttet

Se også:

Dårlige dræn koster op til 30 procent af udbyttet

- Med de bedriftsstørrelser, vi har i dag, kræver det ofte mange dage med gode vilkår, før man får etableret alle afgrøder. Der skal bruges rigtig mange timer. Samtidig er maskinerne større og tungere end tidligere, og det stiller også større krav til, hvordan jorden er, siger Erik Sandal.

Han vil gerne slå et slag for, at landmænd stiller skarpt på, hvordan de kan klimasikre deres muligheder for afgrødeetablering. Til Plantekongres 2025 i januar vil Erik Sandal fortælle mere om, hvordan man kan gøre netop det, og hvorfor "mod" er et nøgleord i den sammenhæng.

Kan vente for længe

For Erik Sandal er der en vigtig pointe i, at man skal indstille sig på, at det er nødvendigt at gå på kompromis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Erfaringerne fra de seneste år har vist, at mange ventede for længe med at få etableret afgrøder, fordi de tænkte, at situationen ville blive bedre. Men så risikerer man at vente forgæves. Vi står i en ny virkelighed, hvor det bliver sværere og sværere at finde det optimale tidspunkt. Derfor er du nødt til at være villig til at gå på kompromis med det perfekte såbed, siger han.

Han fremhæver, at erfaringerne har vist, at både efterafgrøder og mellemafgrøder er en fordel i forhold til at etablere afgrøder under våde forhold. Jorden er simpelthen mere stabil og tager derfor ikke så meget skade, hvis såbedet er til den fugtige side.

Rådgivere: Sådan undgår man vandlidende jorder

Se også:

Rådgivere: Sådan undgår man vandlidende jorder

- Direkte såning i mellemafgrøder er også en metode, der er lykkedes i flere tilfælde. Vi har også set gode resultater af direkte såning i tidligt forår, selvom jorden måske ikke var helt tjenlig, siger Erik Sandal.

Han håber, at landmænd er villige til at prøve nye metoder af - også selv når de ikke kender udfaldet.

- Du skal have modet til at prøve alternativer af og se, om det lykkes. Og du skal have modet til at droppe idéen igen og køre hjem igen, hvis ikke det lykkes, siger Erik Sandal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her kan man sætte ind

Hvis man vil ruste sin bedrift og sine marker bedst muligt til det mere ekstreme vejr og de vanskeligere vilkår, er der ifølge Erik Sandal, en række ting, man kan gøre.

Fælles for indsatserne er, at det handler om at øge jordens sundhed og robusthed.

- Det helt afgørende er at få styr på afvanding og dræning, så det i hvert fald fungerer optimalt. Alt i alt spiller mange ting ind, men det kan især betale sig at få kigget på, hvor meget jordbearbejdning der er nødvendigt. Får du lavet pakningsskader i jorden, har det store konsekvenser, siger han.

Maskinfabrik får ny forhandling af italienske traktorpumper

Se også:

Maskinfabrik får ny forhandling af italienske traktorpumper

Desuden anbefaler han, at man efterlader så meget organisk materiale i jorden som muligt, da det er med til at opbygge jordens robusthed.

- Efterlad gerne så meget halm, som det kan lade sig gøre. En god idé er også at bruge efter- og mellemafgrøder konstruktivt. Vi kan se, at der, hvor man har gode efterafgrøder, har jorden bedre jordstruktur og kan bedre klare meget vand, fortæller Erik Sandal.