Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Det første danske firma lagrer CO2 ud for Esbjerg
I foråret 2024 blev Bigadan en del af Energistyrelsens nye NECCS-pulje, der skal skabe negative CO2-emissioner. Nu er næste skridt nået med et samarbejde med Ineos, og parterne forventer, at den første CO2 bliver lagret primo januar 2026, meddeler Bigadan i en pressemeddelelse.
For Bigadan betyder det, at de nu kan positionere sig som en samarbejdspartner inden for CO2-reduktion for en lang række brancher.
Når Bigadan i 2026 opfører et nyt Cryogenanlæg i Kalundborg, vil anlægget opsamle cirka 25.000 tons overskydende biogen CO2 fra Kalundborg Bioenergi årligt.
Indtil nu har CO2'en været et biprodukt fra biogasproduktionen, men med NECCS-puljen og samarbejdet med INEOS bliver CO2-lagring en realitet.
- Når vi lagrer CO2 i undergrunden, udløser det klimakreditter, samme mekanik som med certifikater, når vi producerer grøn gas til gasnettet. Men med klimakreditter får brancher som pensionsselskaber, finansielle institutioner eller biotechselskaber en mulighed for at indfri deres klima- og bæredygtighedsstrategier, der ellers ikke ville kunne lade sig gøre. De har jo ikke mange håndtag at dreje på, når det handler om at reducere CO2. Det kan vi hjælpe med nu ved at sælge dem klimakreditter, siger Henrik Iversen, CCO i Bigadan.
Markedet for klimakreditter er i hastig udvikling. Med stigende globalt fokus på klimaforandringer og bæredygtighed forventes markedet for klimakreditter at vokse yderligere.
Samlet set udgør markedet for klimakreditter en vigtig komponent i den globale indsats for at reducere drivhusgasemissioner og nå klimamålene.
Hos Bigadan ser man frem til samarbejdet og forventer, at det blot er starten på et CO2-eventyr. Planen er at bygge flere cryogenanlæg, og i takt med at CO2-lagringsteknologier forbedres, vil mængden af lagret CO2 kunne mangedobles over tid. Projektet placerer ikke kun Danmark som europæisk flagskib inden for lagring af CO2 fra biogasanlæg, men definerer også biogasbranchen som en central medspiller i den grønne omstilling.
- Som producent af biogas bidrager vi til, at landbrugets, byernes og fødevareindustriens kredsløb af organiske restprodukter får et lavere CO2-aftryk i værdikæden. Vi sørger for at udnytte reststrømme til bæredygtig energi og produkter - og i dette tilfælde helt konkret til CO2-reduktion, fortæller Henrik Iversen.
Bioman, som står for projektet, er en del af Bigadan-gruppen, der ejer 10 biogasanlæg og har bygget biogasanlæg over hele verden. Ud over at levere gas til nettet producerer Bioman gas til tung transport, flydende CO2 til fødevareindustrien og flydende biogas (LBG).