Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Vismænd anbefaler handel med kvælstofkvoter
De Økonomiske Råd, DØR, har udgivet den årlige miljøøkonomiske vismandsrapport. I rapporten fokuserer rådenes formandskab, vismændene, på en række elementer herunder grøn trepart og kvælstofreduktioner.
I forbindelse med den grønne trepart skal der fra 2027 infføres en udledningsbaseret markregulering, som skal bidrage til at sænke kvælstofudledningerne og forbedre vandmiljøet. Konkret betyder det et kvotesystem, som skal give de enkelte bedrifter årsag til at reducere deres udledninger billigst muligt.
Men vismændene anbefaler, at det bliver muligt at handle med kvælstofkvoter indenfor de enkelte kystvandoplande.
"Det vil øge omkostningseffektiviteten, da landmændene i så fald kan optimere produktionen på tværs af bedrifter inden for området, uden at der udledes mere kvælstof til de enkelte kystvandoplande. Den samfundsøkonomiske gevinst heraf er vurderet til at være ca. 200 mio. kr. årligt. Denne gevinst vil i overvejende grad tilfalde landmændene, som kan producere mere omkostningseffektivt", skriver vismændene.
Og det falder i god jord hos Landbrug & Fødevarer, hvor direktør for grøn trepart, Anders Panum Jensen i en pressemeddelelse siger, at rådet sparker en åben dør ind.
- Det er et rigtig godt forslag, som vi har efterlyst i lang tid. Med aftalen om et Grønt Danmark skal der i 2027 indføres en ny udledningsbaseret regulering (NUAR), hvor kvælstofindsatser skal kunne optimeres efter et opdateret og mere detaljeret retentionskort. Her vil der være en stor effektivitetsgevinst at hente ved at kunne handle med kvoter så kvælstofeffektive sædskifter og andre indsatser placeres på de marker, hvor effekten er størst, siger Anders Panum Jensen.
Klog arealomlægning
Den grønne trepart etablerer også Danmarks Grønne Arealfond, som skal finansiere arealomlægning, der bidrager til kvælstofreduktion, mindsket klimabelastning, drikkevandsbeskyttelse og øget biodiversitet. Det skal ske ved at støtte for eksempel skovrejsning, udtagning af lavbundsjorde og ved statsligt opkøb af jord.
I den forbindelse peger vismændene på, at det er vigtigt, at arealerne vurderes og prioriteres ud fra alle nævnte parametre.
"Dermed sikres det, at der prioriteres jorde, hvor der er synergi mellem forskellige miljøeffekter," skriver vismændene.
Eller på dansk: Det er der, man får mest smæk for skillingen.
Her er Anders Panum Jensen for så vidt enig, men med forbehold.
- Det er L&F enig i, men i prioriteringen hører også lodsejeres og lokalsamfunds ønsker, som ikke så let lader sig reducere til en samfundsøkonomisk ligning. Derfor er det godt, at de konkrete planer laves i lokale treparter og ikke i et Excel-ark i København.