Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Risiko for mykotoksiner i foderet - grovfoderet er hårdt ramt
Der er moderat risiko for mykotoksiner i foderet fra høsten 2024. Det er konklusionen fra Alltech, der hvert år analyserer danske og europæiske landmænds foderprøver, skriver Alltech.
Virksomheden tester for 54 forskellige typer mykotoksiner og laver på baggrund af de laboratorietests en risikovurdering, som er baseret på mængder og typer af toksiner i prøverne, og meldingen fra årets prøver er klar: Der er mange prøver i år med moderat eller høj mykotoksinrisiko i både Danmark og resten af Europa.
- De danske prøver viser på tværs af afgrøder og fodertyper generelt en moderat til høj risiko for mykotoksiner. Vi ser altså færre prøver i år, der har en lav risiko. Det betyder ikke, at alle nødvendigvis vil have udfordringer med deres foder, men man bør måske have det in mente, hvis man ser problemer i stalden, fortæller Per Laustsen, der er sælger hos Alltech og fortsætter:
- På europæisk niveau viser vores analyser, at årets vejrforhold har medført et relativt stort tryk af mykotoksiner på tværs af landene, med mange prøver, der viser moderat til høj risiko. Her hjemme i Danmark ser det ud til, at vejret igen i år har givet udfordringer.
Mykotoksiner er giftstoffer, der dannes naturligt af mug og skimmel både i marken og under lagring. Risikoen for mykotoksiner afhænger i høj grad af vejrforholdene i vækstsæsonen.
I forbindelse med, at Alltech tester for forskellige mykotoksiner, udarbejder de en rapport, der konkluderer det generelle risikoniveau baseret på de 54 forskellige mykotoksiner. De enkelte mykotoksiner varierer i, hvor meget skade de kan gøre på bedriften, hvorfor det kræver en helhedsvurdering for at vide, hvor opmærksom man som landmand skal være.
Grovfoder hårdt ramt
I årets prøver af grovfoder, græs og majsensilage, viser sæsonens markante mykotoksintryk sig ved mange prøver med moderat til høj risiko. Kun 10,5 procent af årets 86 prøver er lav risiko. Et tal, der i årene 2021 til 2023 lå på lige over 30 procent.
- Stigningen ses primært i andelen af prøver med moderat risiko, mens andelen af prøver med høj risiko er faldet en smule. Stadig har en fjerdedel af prøverne høj risiko, mens 65 procent er klassificeret med moderat risiko. Derfor er det oplagt at få testet sit grovfoder, så man ved, hvad man fodrer med. Ønsker man et præcist helhedsbillede, anbefales det at få analyseret sin TMR, siger Per Laustsen.
De første tegn på problemer med kvaliteten af foderet viser sig allerede og udfordrer mange besætninger. Derfor kan det ifølge kvægfagdyrlæge og medejer af Vestjyske Dyrlæger Katrine Lawaetz godt betale sig at være ekstra opmærksom på sit foder i år.
- Det våde forår og den sene høst har båret svampesporer med ind i foderet; især i majsen. Vi ser allerede nu klumper i stakkene med inficeret foder og dyr, der reagerer på det. Mange dyr har måske også nedsat immunforsvar på grund af smitte med Bluetongue, og hvis man så oveni købet fodrer med dårligt foder, kommer der uro i besætningerne, fortæller Katrine Lawaetz.
Hun peger på, at der kan være mange symptomer i forbindelse med mykotoksiner, og at det derfor kan være svært at spotte.
- Men har man mange køer, der lægger sig med forgiftninger eller får akutte yverbetændelser, så skal man have næsen i stakken. Som landmand skal man derfor være ekstra opmærksom på hygiejne i stakken og ved udtagning. Man skal få kigget på sit foder og kassere det, der ser dårligt ud. Vi har ikke råd til at fodre med dårligt foder lige nu, siger hun.
Foder med for høje mykotoksinniveauer kan føre til øget celletal, nedsat vomfunktion, nedsat immunfunktion, fald i mælkeydelse, aborter og generelt forringet foderoptagelse.
Test korn og halm til grise
På grisefronten er der i årets danske prøver en stor andel tests, som er markeret med moderat risiko - særligt smågrisenes og slagtegrisenes foder er fundet i moderat til høj risiko i op til 87,5 procent af prøverne.
I halmprøverne er risikoniveauet fundet højt i knap 60 procent af prøverne. Derfor anbefaler Alltech, at man prioriterer at få testet sin halm og sin byg.
- I årets hvedehøst ser vi, at omkring halvdelen af årets prøver har lav risiko, men vi ser stadig grelle eksempler på prøver, og derfor giver det stadig god mening at få testet sit foder. Det kan være, man først ser udfordringer fra mykotoksinerne senere på sæsonen, men med en test kan man på forhånd vide, om man skal være opmærksom på de symptomer, der kan opstå i stalden, fortæller Per Laustsen.