Lyt til artiklen:

Professorer: Inddragelse af L&F i grøn trepart var klogt

00:00
Hastighed: ???x
01:40

Det har været udskældt, at regeringen inviterede Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og andre interessenter ind i forhandlingerne om den grønne trepart.

Men faktisk viser den manøvre, at forhandling er demokratiets styrke, det skriver de to demokratiforskere og professorer i samfundsvidenskab ved RUC, Eva Sørensen og Jacob Torfing i Altinget

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De kalder den grønne trepart for et nybrud i politikskabelsesprocessen og peger på, at det blev muligt at skabe en bred aftale, som har opbakning både på Christiansborg og blandt de centrale interesseorganisationer.

I trepartens kølvand: Tidligere finansboss på Agromek

Se også:

I trepartens kølvand: Tidligere finansboss på Agromek

- Inddragelsen af samfundsaktører i politiske forhandlinger er både vigtig for at skabe en bred politisk dagsorden, der matcher samfundsproblemerne, og for at bøje polariserede holdninger mod hinanden og skabe en bred forandringskoalition, der kan bryde det politiske dødvande, skriver Sørensen og Torfing, og peger på, at regeringen har gjort landbruget til samarbejdspartnere i den grønne omstilling frem for at kalde på traktordemonstrationer og modarbejdelse af implementeringen.

En implementering, der nu er udsigt til bliver væsentligt nemmere.

- Endelig var forhandlingsinddragelsen afgørende for at skabe et bredt ejerskab til løsningerne og ikke mindst deres praktiske gennemførelse ude i kommunerne. Uden den brede støtte og opbakning til de nye klimaløsninger, der nu er opnået, ville implementering have været en by i Rusland, skriver forskerne.

Danmarks største lavbundsprojekt på vej: 2.700 hektar landbrugsjord skal omdannes

Se også:

Danmarks største lavbundsprojekt på vej: 2.700 hektar landbrugsjord skal omdannes