Lyt til artiklen:

En gammel ide er stadig ikke slået an

00:00
Hastighed: ???x
04:09

Den 19. december 1994 skrev maskinbladet om en nyhed fra Kverneland, som havde lanceret mulighed for at montere en pneumatisk såmaskine på en integreret pakke.

Dermed blev det muligt at pløje, pakke og så i én arbejdsgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvernelands løsning blev navngivet Kverneland Packomat Seeder og var med en frontmonteret tank til udsæden. Såsystemet blev var den nyeste teknik inden for pneumatiske såsystemer fra tyske Accord.

Systemet var tilpasset Kvernelands almindelige firefurede vendeplov.

Betydningsfuld nyhed

Nyheden blev lanceret på det store Smithfield Show i London, hvor Kverneland Packomat Seeder ifølge Maskinbladet blev karakteriseret som "det mest betydningsfulde landbrugsmaskinudviklingstiltag gennem de sidste 35-40 år - altså siden fremkomsten af grønthøsteren fra den nu Kverneland-ejede Taarup-fabrik."

En af fordelene, som dengang blev fremhævet i Maskinbladet, var - udover at der klares to opgaver i én arbejdsgang - at den nypløjede jord ikke blev overkørt af traktorhjul.

Det blev også fremhævet, at der altid er fugt i nyligt oppløjet jord, og at der dermed er optimale forhold for spiring og rodfæste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slog ikke an

Trods den positive modtagelse på showet i England og de fremhævede fordele, fik konceptet aldrig for alvor luft under vingerne.

Og der kom heller ingen succes ud af det, da Farmimplement sammen med Koldsø Smede- og Maskinservice på dyrskuerne i 2019 kunne fremvise en Ovlac-miniplov med et såsæt sammensat af komponenter fra en HeVa Kulti Dan.

Jens Iversen, som driver Farmimplement, oplevede ellers umiddelbart interesse for ploven med såsættet, fortalte han i 2019 til Maskinbladet.

Video:Premiere på miniplov med såsæt

Se også:

Video:Premiere på miniplov med såsæt

Jens Iversens projekt blev indledt, fordi en af hans kunder kunne tænke sig en Ovlac-plov, hvor der var monteret en såmaskine.

Fra starten havde Jens Iversen tænkt, at der skulle fronttank på med slanger om til ploven - ligesom på Kvernelands 1994-koncept, men det blev for kompliceret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I England fandt han derfor to elektrisk drevne såenheder, som passede perfekt til deres projekt.

Og i 2021 var ploven med såmaskinerne klar til salg, og der blev kørt demo i Jylland og på Sjælland. Men Jens Iversen måtte konstatere, at tiden ikke var moden, og interessen udeblev i 2021.

Projekt opgivet

- Det hele blev pillet af ploven og sat ind i det mørkeste hul i maskinhuset. Så kunne det stå der, har Jens Iversen fortalt til Maskinbladet.

Men en video fra demokørslen i 2021 blev siden set af direktør Svend Brodersen, Gram Slot, og da han viste interesse for konceptet, fandt Jens Iversen det hele frem igen.

Skrælplov med såmaskine: Gram Slot sætter skub i henlagt idé

Se også:

Skrælplov med såmaskine: Gram Slot sætter skub i henlagt idé

Svend Brodersen kunne se potentialet i skrælploven og såmaskinen, som var bygget sammen. Det skulle give afgrøden den bedste start ved at blive sået lige oven i jord, som ikke er blevet kørt på eller pakket sammen på nogen måde udover en lille pakvalse bagerst på såmaskinerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi er økologer og ikke kan bruge Roundup, har skrælploven været et effektivt middel i mange generationer. Med de her nye modeller af skrælplove kan vi virkelig lave et fantastisk stykke arbejde, sagde Svend Brodersen til Maskinbladet tidligere i år.

Han fremhæver, at metoden giver hovedafgrøden et forspring på to til fire dage i forhold til den traditionelle metode.

- Derudover er det her i høst, hvor der er så travlt med alt muligt andet, og når vi kan sende en mand ud og pløje og så i én arbejdsgang, frigiver ekstra hænder. Vi kan med sådan en lille maskine så op imod 50 hektar om dagen, og så er det bare færdigt, sagde Svend Brodersen.

Med den positive vurdering fr Gram, bliver det interessant at se, om konceptet denne gang vinder større udbredelse end tidligere.