Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Debat: Bovaer er forbrugermæssigt sikkert - men er det prisen værd?
Der er ved at gå lidt forbruger-panik i Bovaer anvendelsen i kvæg. Bekymringen går dels på om produktet udgør en forbruger-fare, dels på om det udgør en fare for dyrene, dels om det udgør en fare for landmanden og dels på om det er pengene værd.
Så jeg er dykket lidt ned i den videnskabelige litteratur og har snakket med et par forskere, for at finde svar:
Heraf fremgår det ganske klart, at Bovaer (3-NOP) meget hurtigt nedbrydes i koen, så man kan faktisk ikke genfinde 3-NOP i mælken.
Man kan dog genfinde ganske ganske små mængder af nedbrydningsproduktet NOPA - som dog er langt mindre farligt end 3-NOP, der fareklassemæssigt ikke er så hyggeligt endda.
Fordi NOPA er mindre farligt og fordi mængderne er så små mener forskerne, der har arbejdet med det her i årevis, at der ikke er et problem med de produkter der kommer ud af det. Det er de meget enige om. Det er, forbrugermæssigt, et meget sikkert produkt.
Med hensyn til kvæget er det lidt en anden snak. Kvæget indtager jo 3-NOP dagligt i længere perioder, og her mangler man reelt set langtidsstudier af effekten, så en helt afvisning af problemer med de noget større mængder kvæget indtager, kan man ikke komme med.
Dog mener forskerne at kvæget umiddelbart, hvis doseringen overholdes, ikke udsættes for nogen stærkt øget risiko - men helt afvise et problem i bestemte scenarier, kan de altså ikke.
I forbindelse med anvendelsen kommer der dog også fokus på de landmænd, der skal håndtere produktet i det daglige. Og her skal man være opmærksom på at inhalering af pulveret kan være sundhedsskadeligt. Så det skal man beskytte sig imod.
Det bringer så mig til at stille spørgsmålet: hvad med hvis kvæget inhalerer pulveret? Det har jeg ikke fundet noget godt svar på. Men jeg antager, at det heller ikke umiddelbart er så godt. Så det skal landmanden forsøge at undgå kan ske.
Det sidste problem der skal afklares så: er det pengene værd?
Ser vi på effekten: 25-30 procent metan-reduktion i cirka 80 dage om året, som det skal anvendes i henhold til reglerne, vil betyde en cirka 5 procents reduktion af kvægets metan-bøvseri på årsbasis.
Det reducerer en liter mælks klima-belastning med 30-50 g CO2e. Det er næsten ingenting. Så om det er flere hundrede millioner kroner værd, må jeg ærligt indrømme, at jeg nok har svært ved at se.
For mig at se, er det klima-glorie-pudsning og spild af statens penge, der jo gives væk som tilskud til Bovaer indsatsen. Metan har i øvrigt en relativt kort halveringstid i atmosfæren i forhold til CO2, og klimaeffekten af en stabil dansk udledning, som den vi har, blæses derfor unødvendigt op. Vi har ikke et metan-problem, rent videnskabeligt, i dansk kvægbrug. Vi har kun et politisk skabt metan-problem.
Jeg synes nu, det er lidt sjovt, at forsigtighedsprincippet som politikerne har hyldet i flere omgange når de ville udskamme anden gennemtestet kemi, nu bider dem tilbage et vist sted.
Lad os håbe på, at det får politikerne til at droppe uvidenskabelige skræmme-kampagner i fremtiden.