Lyt til artiklen:

Dansk samarbejde udnytter halmen maksimalt

00:00
Hastighed: ???x
03:12

Andengenerations biomasse bliver i fremtiden ikke et mindre ombejlet produkt, når man fra august 2025 ikke længere må bruge energiafgrøder som for eksempel majs i biogasreaktorer.

Det betyder at halm bliver en endnu mere ombejlet biomasse, og derfor har de to danske virksomheder Linka og Euromilling stukket hovederne sammen, og udviklet Straw to Biogas, der skal være med til at sikre, at halmen udnyttes 100 procent i biogasreaktoren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi synes selv, at vi har fundet et produkt med lave omkostninger driften med reservedele og strøm, og så har vi endda også et produkt, som ikke laver flydelag i Tanken, forklarer Lars Visgaard Jørgensen, der står for projektsalg og forretningsudvikling hos Linka Energy.

Straw to Biogas-anlægget er fuldautomatisk, og opfylder ifølge parterne et moderne biogasanlægs behov i en tid, hvor kraner og automatisering tager over for gummigede og manuelt arbejde. Halmen skal blot sættes ind i hallen, og så vil en kran fuldautomatisk fodre anlægget.

Dansk halmkedel-producent klar til at hjælpe med genopbygning af Ukraine

Se også:

Dansk halmkedel-producent klar til at hjælpe med genopbygning af Ukraine

- Vi varmebehandler ikke halmen, eller behandler den på anden måde med kemi. Det eneste vi gør, er ren mekanisk behandling, som klargør halmen så bakterierne kan arbejde med cellulosen, og frigive så meget som muligt, og dermed producere gas, siger Lars Visgaard Andersen.

Ingen flydelag

I den første del af anlægget, som Linka har stået for, bliver halmballerne skubbet gennem et brandspjæld, således at halmlade og proceshal er adskilt.

Her fjernes snorene på ballen automatisk, og kasseres i en container. Herefter oprives ballen, så den er plukket og klar til at komme i en dobbeltsneg, der transporterer halmen til den første af to møller i systemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele behandlingen af halmen foregår i et lukket system, så der ikke frigives støv til omgivelserne.

I forbindelse med dobbeltsneglen sidder en stenfælde. Herefter entrerer halmen formøllen, og her når vi Euromillings-afdeling af anlægget.

Fire ton tørt foder i timen

Se også:

Fire ton tørt foder i timen

- I formøllen slår vi halmen groft i stykker, og så suger vi det gennem en mere fin stenfælde, så også de små sten kommer ud. Derefter kommer halmen igennem en stor finmølle, der kan male halmen ned til 2,5 millimeter, siger Henrik Thiele Skovbæk, sælger hos Euromilling, og fortsætter:

- Størrelsen på halmen kan justeres, alt efter hvad der virker bedst i reaktortanken, for det kan svinge fra anlæg til anlæg, og fra år til år. Og det er vigtigt om reaktortiden er 30, 60 eller 70 dage.

Efter en tur gennem den sidste mølle, finmøllen, er halmen delt ned i 2,5 millimeter, og det vil give fuld udrådning ved en reaktortid på 30 dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har også et setup, hvor det stopper i formøllen ved 25 millimeter, og så tager udrådningen 55 til 60 dage, siger Henrik Thiele Skovbæk.

Det sidste step i anlægget er en mixertank, hvor halmen røres op med gylle, inden den føres ind i reaktortanken - den manøvre skal sikre, at halmen ikke laver flydelag.