Lyt til artiklen:

Rottefængeren har 200 rotter hjemme i stort voliere

00:00
Hastighed: ???x
04:28

Hos Rovfluen har to mindre bure i knæhøjde tiltrukket sig stor opmærksomhed og kommentarer som: Ad, de er ulækre, klamme, beskidte og fyldt med bakterier. Buret indeholder fem tamrotter i forskellige pelsnuancer og 18 sorte unger

Men rottefænger Kjeld Nyhus Andersen har det lige stik modsat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes rotterne er søde og bløde. Se lige hvor tamme de er, siger han, mens han holder en af tamrotterne i hænderne på Rovfluens stand på Agromek.

- Vi har haft besøg af mange på standen, som aldrig har set en levende rotte. Så mange får et helt andet syn på rotterne, når de har haft dem i hænderne. Pludselig oplever de, at rotterne faktisk ikke er beskidte, ulækre og farlige, men blød og sød, siger rottefængeren.

Han fortæller, at rotter kun er farlige, hvis de bliver klemt op i et hjørne eller har unger, som vi vil dræbe for at forsvare.

De sidste 40 år har han arbejdet som rottefænger. I de samme år har han holdt rotter hjemme i et kæmpestort voliere 2 x 7 meter ved privaten. Faktisk holder han lige nu 200 rotter som tamrotter.

- Jeg bruger mine rotter til at studere deres adfærd og for at lære mere om dem. Jo bedre du kender dine fjender, jo nemmere er de at bekæmpe. Men selv om jeg synes de er bløde og søde, så har jeg ikke ondt af dem, fortæller rottefængeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Rovfluen har tamme rotter med på Agromek, som gæsterne har mulighed for at holde og kæle med. Foto: Marianne Nørmark.

Rotteår

I år oplever mange bedrifter et stor rotteår, men i følge rottefængeren er det intet i forhold til, hvad både landbruget og private kommer til at opleve i de kommende år.

- Hele vores rottebekæmpelse skal nytænkes. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se flere rotter. Med hele vores omlægning af vores areal for eksempel til brakmarker, blomsterbrak, mere skov, kvasdynger og vild-med-vilje-tendensen, så kommer vi til at opleve en stigning. Når man åbner en kvasdynge, så kan den være fuldstændig levende med rotter, fortæller Kjeld Nyhus Andersen, der er natmenneske ligesom rotterne.

Som en sjov detaljer nævner rottefængeren, at solsikker, som ofte er i blomsterblandinger, er en af rottens livretter.

Rottefængeren råder landbrugsbedrifterne til at reagerer langt hurtigere end de gør nu.

- Hvis de ser en eller to rotter tænker de. Vi venter med at gøre noget. Men det er en dårlig strategi. De skal tværtimod reagere langt hurtigere. Problemet går ikke over at sig selv. Mange opdager faktisk ikke, hvor mange rotter de har, før jeg kommer ud med lys om natten, hvor rotterne typisk er mest aktive, fordi de oplever at blive jagtet af medarbejderne om dagen, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Du kan altid slå dem ihjel og komme dem til livs, det handler blot om at vælge den rigtige metode.

rich-media-5
Hvis rotterne har optimale forhold og adgang til godt kvæg- og grisefoder får hver rotte op til 18 unger pr. måned. Foto: Marianne Nørmark.

Stor ædelyst

Rotterne er på mange punkter en stor gene i stalden. En af de helt store udfordringer er deres store appetit.

- De æder alle typer af foder. Vi har målet, at de æder 100 gram foder pr. dag, mens hunnen har unger. Jo bedre foder, jo flere unger får hunnen. Under de bedste betingelser føder hun op til 18 unger hver måned. Så et par rotter kan hurtigt vokse til en kæmpe flok, siger han.

rich-media-6
En flok unge landbrugsinteresserede fra Ringkøbing havde mod på at holde en tamrotte. Foto: Marianne Nørmark.

Bekæmpelse om natten

Når rottefængeren bliver hidkaldt, så tropper han typisk op om natten med en termisk spotter, hvor han først undersøger stalden eller området for rotter. Herefter griber han sin PCP-luftbøsse med digital natkamera til at skyde rotterne.

Tilbage i 2021-2022 lavede han en opgørelse over antallet af nedlagte rotter. Det blev til 15.000 dyr. Siden er han holdt op med at tælle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rottefangeren mener det er på tide at myndighederne og kommunerne ændrer rottestrategi.

- Jeg synes de skal ændre bekæmpelsesstrategi. For eksempel er der flere der bruger elektroniske fælder, men det virker ikke, rotterne kan mærke elektronikken, og går ikke i fælderne.

I følge rottefængeren er giftfælder og skydning den ideel kombination i rottebekæmpelsen.