Lyt til artiklen:

Vand efter markkort: Fremtiden vandingsmaskine kan være elektrisk

00:00
Hastighed: ???x
04:28

Fremtiden er elektrisk og den fremtid har WekoAgro Machinery set ind i, da de har udviklet en ny vandingsmaskine.

Modellen, der udstilles på Agromek, er en WTR 110/80, og som modelbetegnelsen antyder, har slangen, der er monteret på maskinen, en diameter på 110 millimeter og en længde på 800 meter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vandingsmaskinen er en mobilmaskine, der styres på el drift og giver mulighed for at styre den uden der er vand sat til, og vandingen kan ske både ved ud rulning og tilbage rulning af slangen, samt der kan lukkes helt af for vandet og stadig rulle slangen sammen uden vandet er slået til.

rich-media-2
Vanderen kan køre med traditionel vandkanon, og hvis man senere om nogle år mener der skal bom på, kan den sagtens bygges på for alle vander bliver forbedret til bom. Foto: Esben Henneberg.

Udviklet i Hoven

WekoWater WTR 110/80 er udviklet i Hoven hvor produktspecialist Mogens Lauridsen har været med i udviklingen af den nye vandingsmaskine.

- Det har været vigtigt for os, at vi selv har kunnet styre udviklingen af WTR helt fra begyndelsen, da vi har haft en klar vision om, hvordan maskinen skulle udvikles. Vi ser ind i et marked, hvor landmændenes behov for vandingsmaskiner ændre sig, og vi skal være klar med teknologier, der kan opfylde de behov. I udviklingen af WTR har vi designet maskinen til at være fremtidens vandingsmaskine, forklarer Mogens Lauridsen.

Designet til vandingsbom

I udviklingen af WTR 110/80 har muligheden for at montere en vandingsbom på maskine spillet en central rolle. Den fysiske bom er 54 meter og med endedyser vander maskine i en effektiv bredde på 72 meter.

- Vi tror på, at præcisionsvanding er en del af fremtidens løsninger inden for dansk landbrug. Bommen giver mulighed for at styre tildelingen af vand meget præcist. Derudover er bomvandig ressourcebesparende og er samtidig mindre følsom over for vind og vejr. Bommen giver også mulighed for at tilpasse vandingen til individuelle afgrøder, og en kontrolleret vanding giver også mulighed for at optimere planternes optag af næringsstoffer, siger Mogens Lauridsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Batteriet kan køre i 6 timer uden der laves strøm, og strømmen laves fra en turbin hvor vandet kør igennem, så den lader op på farten ved vanding. Når batteriet er ladet helt op så ikke for at overlade batteriet, kan vandet automatisk føres forbi turbinen så batteriet ikke skades. Foto: Esben Henneberg.

Elektrisk drift

Som den eneste vandingsmaskine på markedet har WTR 110/80 sin egen generator og batteripakke, der elektrificerer alle funktioner på maskinen.

- Turbinen trækker en generator, der leverer strøm til maskinen og holder batteriet opladt. Ved fuld opladning har batteriet en kapacitet på fire til seks timers drift af vandingsmaskinen. Kommer der pludselig regn, har batterier rigelig kapacitet til, at maskinen kan køre ind uden, at der vandes, siger Mogens Lauridsen og tilføjer:

- Betjeningen af maskinen er ligeledes elektrisk, og som bruger vælger man blot transport, drift, udrulning eller en anden funktion på displayet. Herefter sørger elektriske aktuatorer for, at de forskellige funktioner på maskinen står i den rette position i forhold til den valgte arbejdsopgave.

Bommen foldes automatisk

En af de store ulemper ved en vandingsmaskine med bom er, at bommen skal foldes sammen, hver gang maskinen skal flyttes. I udviklingen af WTR 110/80 er der fra start arbejdet ud fra, at maskinen skal kunne monteres med bom, og at bommen skulle være let at folde sammen. Resultatet er en bom med automatisk sammenfoldning. Før den foldes, løftes bommen hydraulisk, og herefter er det elektriske aktuatorer, der folder bommen til transport.

rich-media-5
Ude på siden sidder der en tæller der ved præcist hvor lang ude slangen er rullet ud. Foto: Esben Henneberg.

En fremtid med GPS

Vanding med bom er nærmest designet til gradueret vanding, og det er også noget, som WekoAgro Machinery har tænkt ind i WTR 110/800.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I fremtiden vil vi helt sikkert komme til at se vanding efter kort, der er udarbejdet enten ved hjælp af droner eller kendskab til jorden vandkapacitet. Der er vi ikke helt endnu, men det bliver en mulighed, når vi får vandingsmaskinen koblet op på GPS, og i fremtiden vil vi nok også se vandingsmaskiner, der selv ruller ude efter GPS. Det betyder hurtigere opstilling af maskinen og minimere køreskader i afgrøden. Samtidig har vi mulighed for at vande begge veje. Det giver både en bedre udnyttelse af vandet og mindre risiko for skader på afgrøden, siger Mogens Lauridsen.

rich-media-7
Terminalen som bruges til styring og hvor markkort sendes til, samt alt styring sker fra da der ingen håndtag, remme, bremser eller transmission der skal kobles manuelt til eller fra. Foto: Esben Henneberg.