Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Danmarkspremiere på fodervogn fra DeLaval med kapacitet på ét ton
Den fuldautomatiske fodervogn fra DeLaval kan bedst beskrives som mælkeproducentens lille hjælper. Vognen kan indeholde 1.000 kg foder og kan udfodre til 400 køer ad gangen.
Sælger ved DeLaval, Kristian Work, fortæller, at der har været god interesse for fodervognen på Agromek.
- Tanken bag er, at man skal kunne komme gennem en weekend uden at skulle tænke over foder. Landmanden skal blot selv sørger for at fylde postlaget helt op, så der er nok foder til fodermixeren. Det set-up kan mange godt se sig i, fortæller Kristian Work.
Aktuelt er der 600 DeLaval fodringsanlæg kørende i Europa.
Opti Wagon henter selv foderet fra mixerblanderen, der står direkte ved foderkøkkenet. Mixeren "kalder" på vognen, når en ny foderblanding er klar til udfodring.
Hvis foderanlægget udnyttes til sit yderste, vil det kunne fodre i 19 timer i træk i døgnet og have behov for opladning i fem timer.
Frisk foder hele dagen
Vognen kan indstilles til at køre mellem forskellige stalde og op til 32 forskellige dyregrupper. Når vognen kører fra stald til stald, kan den køre op til 12 km/t, mens den under udfodring kan køre op til fem km/t.
- Vognen både fodrer og skubber foderet. Den tilpasser hastigheden til den dyregruppe, som den kører hos. Det giver mulighed for at fodre forskellige grupper i samme stald, siger han.
- Det betyder frisk foder hele tiden, som mindsker konkurrencen ved foderbordet og holder vommen stabil, siger Kristian Work.
Der ud over kan fodervognen også køre ud med små portioner i løbet af dagen til mindre dyregrupper.
Vognen følger en indikationslinje støbt ned i en rille i betongulvet.
DeLaval lancerer i øjeblikket fodringssystemet med to vogn, men virksomheden arbejder på at udvikle systemet, så der er kapacitet til at koble flere fodervogne på fodermixeren.