Abonnementsartikel

Hos SP Maskiner bliver alt, hvad der ikke har med landbrugs- og entreprenørmaskiner fravalgt som uvedkommende. Det er en bevidst strategi

Landbrugs- og entreprenørmaskiner og servicering af disse. Det er kerneområderne hos SP Maskiner, der er beliggende i Forlev ved Skanderborg. Det er et bevidst valg, der går ud på at strømline forretningsområderne for ikke bare at overleve men leve godt i en branche, hvor der ikke er mange kilometer til nærmeste konkurrent.

At valget faldt på netop landbrugsmaskiner og entreprenørmaskiner og ikke udstyr til den grønne sektor, er måske mere tilfældigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinforretningens indehaver og daglige leder gennem snart 40 år, Søren Peter Madsen, udtrykker det således:

- Vi er beliggende i et område, der lugter, så derfor er det helt naturligt, at vi beskæftiger os med landbrug. Netop på disse kanter er det hovedsageligt svineproducenter og planteavlere, der slår sine folder.

Færdig med butiksvarer

SP Maskiner selv har slået sine folder i Forlev siden 1940, da Søren Peter Madsens far Knud Peter Madsen grundlagde forretningen. Og en overgang havde maskinforetningen også en afdeling i Odder. Den lukkede i 2001 som følge af blandt andet Søren Peter Madsens fokuserede holdning til specialisering:

- Vi har prøvet det cirkus med gummistøvler og heste- og fiskeudstyr, og det giver grus i maskineriet, siger Søren Peter Madsen og uddyber:

- Problemet er, at det ikke er alle medarbejdere, der er specialiserede i samme sektor, og derfor ikke kan servicere kunderne 100 procent om det samme. Men netop dét ved kunderne ikke, og deres forventning, når de træder ind i en maskinforretning, er med rette, at servicen og vidensniveauet om produkterne er specialiserede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det går galt, når man forsøger at sprede sig over for meget. For hvis man er halvgod, så bliver resultatet halvskidt, understreger Søren Peter Madsen og suppleres af forretningens lagerforvalter:

- Det giver også en nemmere drift udelukkende at være specialister i de ting, landmanden har brug for. Samtidig er det sjovere med de store maskiner og reservedele og sliddele dertil, siger Freddy Hansen, lagerforvalter, SP Maskiner.

Fornemmelse for elektronik

Søren Peter Madsens blik for hvad der kræves af en velfungerende maskinforretning og evne til at omstille sig til virkelighedens omskiftelighed, har for ganske nylig affødt, at forretningen i dag kan bryste sig af at have én af branchens yngste værkførere på kun 26 år.

1. marts afløste Lindy Baatrup nemlig den tidligere mand på posten gennem 25 år.

- Lindy er uddannet her og har været her i 10 år, så jeg kendte selvfølgelig hans kvaliteter ret indgående. Men én af mine væsentligste begrundelser for at ansætte så ung en værkfører, hænger sammen med, at netop den yngre generation har en utrolig god teknisk forståelse og er virkelig up-to-date på elektronikken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt i en branche, hvor det ikke længere bare handler om at udskifte en bolt, men hvor årsagen til at en maskine kommer på værksted skyldes en computerfejl. Samtidigt er GPS-styring af traktorer det næste store, så det er ikke uden betydning at være på forkant med elektronikken, understreger Søren Peter Madsen.

- Men selvfølgelig havde jeg også mine betænkeligheder ved at ansætte så ung en gut. For ville kunderne acceptere ham og hvad med folkene på værkstedet, hvor nogle kunne være hans far, funderer Søren Peter Madsen.

40 men ikke færdig

I januar 2009 kan Søren Peter Madsen fejre sit 40 års jubilæum i branchen. Det får ham dog ikke til at overveje at gå på pension.

- Nej, jeg har stadig appetit på mere. Det er spændende at være i en branche, hvor der konstant sker voldsomt store tilpasninger på grund af landbrugets udvikling. Det stiller krav til én selv og medarbejderne, og holder dig vågen, siger Søren Peter Madsen, der mener, at hans alder også kommer medarbejderne til gode:

- Jeg er ikke så krigerisk. Jeg kan godt finde ud af at vise tillid til mine ansatte, og uddelegerer gerne, siger Søren Peter Madsen, og det bliver enstemmigt bakket op af de tre medarbejdere, der har fundet vej til chefens kontor for at bidrage med deres synspunkter til Maskinbladets udsendte:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det eneste, der kan få ham til at råbe lidt, er hvis vi ikke rydder op og holder rent, siger maskinforretningens salgskonsulent, Christian Winther.

- Ja, det er rigtigt. Det er min kæphest. Der skal se ordentligt ud ellers kommer det til at ligne en ophugsplads, siger Søren Peter Madsen.

Vi har prøvet det cirkus med gummistøvler og heste- og fiskeudstyr, og det giver grus i maskineriet. Søren Peter Madsen, indehaver, SP Maskiner