Lyt til artiklen:

Fedttilskud uden palmeolie giver lavere C02-aftryk og hæver mælkeydelsen

00:00
Hastighed: ???x
03:23

Fra den 1. januar 2025 er der krav om, at malkekøer får en høj andel af fedt i foderet hele året gennem indkøbt fedt eller et metanreducerende fodertilsætningsstof en del af året.

Nu lancerer virksomheden 3S et palmefrit fedttilskud til de danske mælkeproducenter. Fedttilskuddet er de sidste to år afprøvet på engelske Arla-producenter med gode resultater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i øjeblikket forsøg med vores fedttilskud på fire bedrifter i Danmark, som har været i gang i to måneder. Deres foreløbige tilbagemelding er allerede nu positive. De oplever at deres mælkeproduktion stiger, og de oplever mindre hultab efter kælvning, De har endnu ikke samlet resultater om reproduktion, da den slags tager tid, fortæller Erik Jørgensen, produktmanager for kvæg i virksomheden 3S, der præsenterer fedttilskuddet på Agromek.

Forskning: Sådan kan vi sænke køers klimaaftryk

Se også:

Forskning: Sådan kan vi sænke køers klimaaftryk

Grøn omstilling

Fra den 1. januar har regeringen og aftalepartierne i aftalen om grøn omstilling besluttet at indføre krav til de danske mælkeproducenter. Kravene lyder:

Krav om 60 mg 3-NOP pr. malkeko dagligt i sammenlagt 80 dage i løbet af kalenderåret 2025.

Eller 48 g fedtsyrer/kg tørstof i foderrationen hele året.

Fedttilskuddet uden palmefedt opfylder i deres blanding kravet om fedtsyre i foderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er endvidere Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri skøn, at klimaeffekten af det obligatoriske krav i kombination med muligheden for tilskud ved yderligere reduktion vil reducere drivhusgasudledningerne med yderligere 0,16 mio. t. CO2e i 2025 og 0,41 mio. t. CO2e i 2030, baseret på tal fra Aarhus Universitet.

Effekten af kravet bliver stadig undersøgt, så de endelige resultater kan bruges i Klimafremskrivning- og status 2025. Dette afhænger dog af søgningen, og der er en vis usikkerhed forbundet med denne vurdering, skriv Landbrugsstyrelsen om kravet om metanreducerende fodertilskud.

rich-media-4
Fedttilskuddet tildeles i grovfoderet. Foto: Marianne Nørmark.

- Envirolac indeholder gode og sunde fedtsyrer med et højt omega-3-indhold, som både giver betydelig stigning i mælkeydelsen, smørfedtreduktion, lavere hultab og højere reproduktion, fortæller Erik Jørgensen, 3S.

I følge 3S indeholder alle de øvrige fedttyper, der er til rådighed i Danmark, palmeolie, som ifølge virksomheden både har konsekvenser for regnskovene og et større C02-aftryk på grund af den lange transport.

- Vores fedt har 11 procent lavere C02-aftryk i sammenligning med palmefedt, fortæller produktmanageren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samtidig opfylder vores fedttilskud alle kravene til fedt i foderet, hvor det binder metanen i vommen uden at belaste koens vomfunktion, fortæller han.

Udfordringen med palmefedt er de mættede fedtsyre i mælken, og det er ikke sundt for mennesker og giver Arla udfordringer med slutproduktet, fortæller Erik Jørgensen, 3S.

Krav om Bovaer i foderet fra 2025

Se også:

Krav om Bovaer i foderet fra 2025

rich-media-7
Fedttilskuddet Envirolac har været afprøvet på engelske besætninger i to år. Først for to måneder siden blev produktet lanceret på danske bedrifter. Foto: Marianne Nørmark.