Lyt til artiklen:

Vækstlandbrug udvider maskinparken markant

00:00
Hastighed: ???x
06:42

Vinderup Maskiner og Mariesminde Landbrug har i cirka tre år haft et tæt samarbejde om maskinparken på det stærkt ekspanderende landbrug på Salling.

Parterne roser alle samarbejdet og fortæller, at de holder dialogmøder og hjælper hinanden og løbende tilretter samarbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den hastige vækstrejse kræver flere og mere effektive maskiner. Derfor har Mariesminde Landbrug netop anskaffet sig flere nye maskiner fra Vinderup Maskiner, blandt andet en Claas Xerion 12.650 og en Bednar Matador MO.

rich-media-2
Fra venstre salgschef Lars Johnsen, Danish Agro Machinery , Laust Boel Østergaard, salgschef Mikkel Erhardtsen, Vinderup Maskiner, Kristian Boel Østergaard og country sales manager Tom Seyer, Claas. Foto: Rasmus Dalsgaard.

Både traktoren og såmaskinen udstilles på Agromek, hvor der onsdag formiddag var arrangeret en lille seance med kunden, maskinforretningen og repræsentanter for Claas og Bednar.

Finansieringsløsningen er strikket sammen, så Vinderup Maskiner sælger maskinerne, mens Mariesminde Landbrug oplever det som om, de lejer maskinerne.

Partnerskaber

- Vores vækst betyder, at vores behov for maskiner ændrer sig løbende, og derfor er det en fordel, at vi og Vinderup Maskiner kender hinanden og hurtigt kan tilpasse maskinparken, siger Kristian Boel Østergaard.

rich-media-3
Fra venstre ses Bednar-direktør Jan Bednar, Laust Boel Østergaard, Kristian Boel Østergaard, salgschef Mikkel Erhardtsen, Vinderup Maskiner og administrerende direktør Jens Skifter, Danish Agro Machinery. Foto: Rasmus Dalsgaard.

Salgschef Mikkel Erhardtsen fra Vinderup Maskiner fremhæver, at den løbende tilpasning kan lade sig gøre, fordi der dels er en tæt dialog med kunden - et partnerskab - og at Vinderup Maskiner som detailforretning er en del af et større importør-setup, hvor der også er dialog med producenterne. Også på den led ser han samarbejdet som et partnerskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kristian Boel Østergaard beskriver ligeledes samarbejdet som et partnerskab.

Første flagskib fra Claas solgt i Danmark

Se også:

Første flagskib fra Claas solgt i Danmark

Den brede opbakning fra alle parter kom da også tydeligt til udtryk, da den danske importør af Claas og Bednar, Danish Agro Machinery, præsenterede den seneste aftale med Mariesminde Landbrug på Agromek. Her deltog salgschef Tom Seyer fra Claas og Jan Bednar fra Bednar, da repræsentanterne for Mariesminde, Kristian og Laust Boel Østergaard mødte op på Agromek for at besegle den seneste handel.

Flere hektar

Den store Claas Xerion 12.650 har 653 hestekræfter og er monteret med bælter. Den er tiltænkt de tunge opgaver på bedrifte. Blandt andet skal den trække den nye såmaskine, men det er også planen, at den skal spændes for en 12-meter harve.

- Strukturudviklingen betyder, at vi skal over flere hektar med samme pilot, lyder det fra Kristian Boel Østergaard

Matador

Bednar Matador MO er en avanceret såmaskine, som er specialdesignet til strip-till-såning og kombinerer jordbearbejdning og præcis såning i én arbejdsgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nye samsåningssystem på Matador-såmaskinen kan både udså gødning og korn i samme såskær.

rich-media-7
Jan Bednar overakte en gave til Kristian og Laus Boel Østergaard, da de sammen præsenterede købet af Bednar Matador MO på Danish Agro Machinerys stand på Agromek. Foto: Rasmus Dalsgaard.

- Bednar Matador leveres med forskudte pakkerhjul, hvilket gør, de er nemme at skifte, hvis man skulle være så uheldig at punktere. Men også, at der er en god gennemstrømning mellem hjulene.

Hos Bednar har man kørt test med prototypen i Danmark, og efter nogle små rettelser kom den tilbage til Danmark, hvor den afsluttende test foregik, inden den skulle sættes i produktion.

Vækstrejse

Mariesminde Landbrug ekspanderer stærkt, efter at brødrene Kristian og Laust Boel Østergaard for et års tid siden fik landbrugsinvestor Søren Rasmussen med som partner. Ham har de kendt i mere end 20 år.

I efteråret høstede Mariesminde Landbrug 1300 hektar, og til næste år skal der høstes 2500 hektar - som planen ser ud lige nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-9
Laust og kristian Boel Østergaard havde deres unge medarbejdere med på Agromek. Det er dem, der bliver piloter i den nye Xerion. Foto: Rasmus Dalsgaard.

Bedriften beskæftiger 45 medarbejdere, og Kristian Boel Østergaard forventer, at antallet af medarbejdere i løbet af 2025 vil stige til cirka 50.

Gennemsnitsalderen blandt de ansatte på Mariesminde Landbrug er lav.

- Vi har mange unge, som har teknisk indsigt, og det er en fordel med de moderne maskiner. Til gengæld er det en ulempe, at de savner erfaring, siger Kristian Boel Østergaard, som understreger, at Mariesminde også ansætter medarbejdere med erfaring.

- For eksempel har vi lige ansat en lastbilchauffør på næsten 60 år, fortæller han.

Mariesminde har også to lastbiler, som primært bruges til at køre grise til Tican i Thisted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere ansvarsområder

Opgaverne er fordelt mellem de tre ejere. Kristian Boel Østergaard (37 år) er direktør og står for markdriften. Lillebror Laust Boel Østergaard (33 år) står for griseproduktionen. Og Søren Rasmussen er bestyrelsesformand.

- Vi synes, det er spændende med et anderledes setup. Konstruktionen kendes jo fra andre brancher, så hvorfor skulle det ikke også fungere i landbruget, siger Kristian Boel Østergaard.

Investering på 200 millioner sikrer generationsskifte og markant udvidelse

Se også:

Investering på 200 millioner sikrer generationsskifte og markant udvidelse

Han forklarer, at stordriften handler om effektivitet og at nedbringe enhedsomkostningerne.

Arealudvidelsen på Mariesminde Landbrug foregår dels gennem opkøb og dels som forpagtninger.

Grisene

Den nuværende griseproduktion på Mariesminde Landbrug udgøres af 2400 søer med 80 procent full line produktion og et mål om at være 100 procent full line til foråret, hvor målet er at producere 85.000 slagtegrise. Grisene leveres til Tican med bedriftens egne lastbiler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedriftens ekspansion sker ikke ensidig på markbruget eller griseproduktionen.

- Vi vil udvikle alle driftsgrene, og vi ønsker, at der er en vis balance, siger Kristian Boel Østergaard.

Han begrunder det med en tro på, at det er en fordel med en vis harmoni imellem driftsgrenen, ikke mindst fordi 65 procent af næringsstofferne til markerne er fra gylle, som i øvrigt alt sammen kommer igennem biogasanlæg.

Stor koncern

Kristian Boel Østergaard forklarer, at samarbejdet med Søren Rasmussen i Frandsbjerg-koncernen indebærer, at mange af Frandsbjerg-tankerne også har vundet indpas i Mariesminde Landbrug.

- Frandsbjerg-tanken er, at vi har en forretning med flere CVR-numre, men at den enkelte del af bedriften ikke nødvendigvis behøver at være en rentabel forretning isoleret set, så længe det bidrager til helheden, siger Kristian Boel Østergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så handler det om at lære af hinanden.

- Hvis noget virker i en del af den store koncern, så giver det nok også mening at kopiere det i andre dele af koncernen, siger Kristian Boel Østergaard.