Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Her letter rekrutteringskrisen: Lærlinge vender tilbage til værkstederne
Hos Yding Smedie & Maskiner har man lige nu 10 lærlinge ansat. De har tidligere kæmpet med både at finde lærlinge og uddannede landbrugsmaskinmekanikere, og maskinforretningen har derfor gjort flere tiltag for at få lokket nye folk til værkstedet.
- For seks år siden startede vi vores eget interne lærlinge-akademi, og siden da er det gået rigtig meget fremad for os med at rekruttere lærlinge, siger Christina Hauberg Rasmussen, der er HR- og marketingschef hos Yding Smedie & Maskiner.
Virksomheden har også indført mentorordninger, har et samarbejde med den lokale folkeskole og er med på uddannelsesmesser i lokalområdet. Desuden har de en deltager med i konkurrencen om at blive Danmarks bedste landbrugsmaskinmekanikerlærling (DBL) på Agromek.
- Vi skal have et konkurrencedygtigt tilbud til de unge mennesker, så vores uddannelse er lige så attraktiv som andre. Vi har en kæmpe opgave som arbejdsgiver og branche i at få fortalt, hvor interessant det, vi går og laver, er. Det er sådan noget som DBL blandt andet med til.
I dag får Case IH-forhandleren også uopfordrede ansøgninger til lærepladser. Det samme er gældende hos Farmas, der lige nu har 14 lærlinge fordelt på deres afdelinger.
- 7, 9, 13 har vi de seneste år ikke haft de store udfordringer med at få de lærlinge, vi skal bruge. Vi har haft mange ansøgere, og det er måske fordi, vi har en stor gruppe af lærlinge, og vi har en god tilstrømning. Det kan sommetider være svært at vælge, hvem vi skal tage, siger Ole Borup Rosengreen, der er direktør i Farmas.
Han fortæller, at det hos Farmas er vigtigt, at lærlingene går helhjertet ind i faget og kæmper for det.
- Hvis man skal være en god landbrugsmaskinmekaniker er man som lærling nødt til at hænge i og have fuld gas på i både skolen og på lærepladsen.
Vigtigt med nye folk i branchen
Også hos Stadil Maskinforretning får de rigtig mange forespørgsler på lærepladser. De har lige nu seks lærlinge ansat.
- Det, vi vægter mest, når vi ansætter lærlinge, er, at de har interessen og gåpåmodet, og så skal vi være gode til at aktivere dem og give nogle opgaver, som de lærer noget af, siger Jan Graversgaard, der er værkfører og medejer af Stadil Maskinforretning.
Også her har de i år en deltager med til DBL.
- Jeg synes, at DBL er rigtig godt for at få vores fag boostet, så der kommer flere, der gerne vil ind i branchen. Selv om vi ikke har de store problemer med at få lærlinge, så ved jeg, at de har det andre steder i landet, siger Jan Graversgaard.
Farmas har også en af deres elever med til DBL, og her mener direktøren, at virksomhederne har en forpligtelse til at tage lærlinge ind.
- Vi har en størrelse, der gør, at vi er forpligtet til at lære nogle nye op, og det er en kæmpe fordel, at vi selv kan være med til at gøre det, så vi kan fortælle, hvilken retning, de skal gå i, og hvilke værktøjer, vi ser, de skal bruge. Vi gør, hvad vi kan for at holde lærlingebestanden i gang, for det er vigtigt for os, at vi har nogle, der bliver udlært, så der er nogle til at tage over for dem, der går på pension i den anden ende, siger Ole Borup Rosengreen.
Også hos Grimme Skandinavien mener servicechefen, at det er vigtigt, at der kommer nye folk ind i faget.
- Det vrimler ikke ligefrem med mekanikere, så vi vil gerne oplære nogle dygtige, unge mennesker. Vi laver en afvekslende hverdag, og de unge er med ude og køre og får lov til at stå på egne ben, siger Martin Hansen, der er servicechef hos Grimme Skandinavien.
Han fortæller, at de i perioder har oplevet, at det er svært at tiltrække nye lærlinge. Lige nu har de tre lærlinge ansat, hvor den ene også deltager ved DBL på Agromek.