Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Danske forskere forvandler græs til næringsrig is til syge patienter
Et hold af danske universitetsforskere har fundet en løsning på, hvordan man kan bruge græs og dets proteiner til at lave ekstra næringsrige fødevarer.
Projektet HQProtein med lektor Vibeke Orlien fra Københavns Universitet i spidsen fik i 2022 tilskud på 6,7 millioner kroner fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens 'Grønt udviklings- og demonstrationsprogram' (GUDP) til at finde ud af, hvordan vi kan bruge græs til at lave ekstra proteinrige fødevarer.
Siden da har de arbejdet på en teknologi, der skulle muliggøre netop dette. Og nu står de altså med et færdigt produkt, nemlig en is.
- Isen er plantebaseret og består blandt andet af græsproteiner. Det viser sig nemlig, at græs er fuld af proteiner. Faktisk er sammensætningen af de såkaldte aminosyrer lige så god som den er i animalske fødevarer. Hvilket i princippet betyder, at vi ville kunne overleve et helt liv med kun at spise græs, siger Vibeke Orlien i en pressemeddelelse.
Svær fordøjelse og smag af græs
Udfordringen med at bruge græs i fødevarer har indtil nu været, at vi mennesker har haft svært ved at fordøje græsset. Og derudover at det smager af græs.
Men den første udfordring er allerede løst, da man nu er i stand til at forarbejde græsset på en sådan måde, at mennesker trods kun en mave faktisk kan fordøje det.
Den anden udfordring er mere kringlet. Og det er især denne udfordring, som det danske projekt har arbejdet på at løse.
Nu ser det dog ud til, at en løsning er fundet; en teknologi, der kan fjerne både smagen af græs og den lidt kedelige farve, som græsset får med tiden.
Den proteinrige planteis skal blandt andet serveres for borgere med behov for mad med ekstra høj næringsværdi. Det kan eksempelvis være patienter, der er indlagt på landets hospitaler.