Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
DLG efterlyser planteavlere, som vil prøve kræfter med regenerativ dyrkning
Når det kommer til regenerativ dyrkning, er der et stort forretningspotentiale forbundet med det, og samtidig kan metoden bidrage til den grønne omstilling.
Derfor søger DLG nu landmænd, der ønsker at dyrke deres jord efter de regenerative metoder. Metoder, der blandt andet binder mere CO2 i jorden og mindske brugen af planteværn og gødning, skriver DLG i en pressemeddelelse.
- Der er en bevægelse i gang både i erhvervet og politisk, hvor vi ønsker at indtage rollen som det selskab, der går forrest, og som tilbyder planteavlerne den nødvendige sparring og vejledning for at komme i gang, siger Camilla Blicher Simonsen, vicekoncerndirektør for Salg & Kunderelation i DLG.
Grovvarevirksomheden vil indtage den centrale rolle i værdikæden som bindeleddet mellem fødevareproducenter og i sidste ende forbrugerne.
Som det er i dag findes der hverken en fælles definition eller fælles retningslinjer for regenerativt landbrug i Danmark eller EU. Men nogle af de gennemgående principper dækker over minimal bearbejdning af jorden, plantedække i store dele af året og reduceret brug af planteværn og kunstgødning.
Mere maltbyg i 2025
Det første DLG satser på er at få større mængder maltbyg, som er dyrket regenerativt. Forud for høsten 2024 lavede selskabet en kontrakt med to landmænd, som til sammen dyrkede 100 hektar, hvor udbytterne blev opkøbt til ølproduktion af Carlsberg.
Allerede til høsten 2025 har DLG ambitionen om at øge volumen af maltbyg, og senere hen skal andre afgrødetyper med.
- I øjeblikket er det primært bryggerier og malterier, der efterspørger råvarer, der er dyrket regenerativt, og det samarbejde glæder vi os meget over. I fremtiden ser vi også et stort potentiale i at samarbejde med flere brancher og virksomheder inden for andre afgrødetyper. Det vil skabe større værdi - også ud fra et bæredygtigt perspektiv, siger Camilla Blicher Simonsen.
Døren er åben
For at få flere planteavlere interesseret, tilbyder DLG en ny afregningsmodel. I den kommende tid vil de i dialog med landmænd, der ønsker at høre mere om regenerativt landbrug eller som måske allerede er i gang med nogle af principperne eller tætknyttede dyrkningsformer som for eksempel Conservation Agriculture, CA.
- Vores ejere og kunder skal vide, at hvis de er nysgerrige på regenerativt landbrug, så er vores dør, mail og telefon åben. Vi ved, at mange planteavlere allerede arbejder med at implementere nogle af principperne inden for regenerativ dyrkning, og dem vil vi meget gerne i kontakt med. Vi har ambitionen om, at vi i tæt samarbejde med landbruget tager de næste skridt, siger Camilla Blicher Simonsen og tilføjer:
- Der ligger et stort forretningspotentiale med en grøn profil for hele værdikæden, og det griber vi ud efter.