Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Økologi-rekord: Eksport for 3,5 milliarder kroner
På trods af inflation og højere fødevarepriser steg økologieksporten i 2023 med fire procent til i alt 3,5 milliarder kroner. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er er 121 millioner kroner mere end året før og den største økologieksport nogensinde.
- Det er en rigtig god nyhed. Ligesom i Danmark har forbrugere i andre lande også fravalgt eller købt mindre økologi, da deres rådighedsbeløb til fødevarer generelt har været mindre i 2023. Derudover har flere forbrugere handlet mere i discountbutikker, hvor det økologiske udvalg er mindre. Dette har blandt andet gjort sig gældende i Tyskland, som er Danmarks vigtigste eksportmarked for økologi. Derfor er det meget glædeligt, at økologieksporten sætter ny rekord, siger Mette Jasper Gammicchia, der er afdelingschef for Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.
Det var især mejeriprodukter og kød, der blev sendt ud af landet. Der blev samlet eksporteret for en milliard kroner mejeriprodukter og 550 millioner kroner kød. Desuden blev der eksporteret økologiske frugt og grøntsager for 473 millioner kroner og æg for 43 millioner kroner.
Eksporten af økologiske drikkevarer som plantedrikke steg sidste år med 39 procent til 353 millioner kroner.
L&F mærker interessen fra udlandet
Landbrug & Fødevarer har på eksportfremstød i blandt andet England, Tyskland og Frankrig mærket, at der er stor interesse for de danske økologivarer.
- Derfor glæder vi os allerede nu til at fortsætte eksportfremstødene i 2025, både på nærmarkeder og til fjernmarkeder som USA og Japan. Det er første gang, at vi i 2025 laver et fremstød for økologiske varer i USA, som vi har store forventninger til. Derudover har Landbrug & Fødevarer også et særligt fokus på at udvikle eksporten af økologiske plantebaserede fødevarer. Vi ser et stort potentiale på både det tyske og britiske marked, hvor plantebaserede fødevarer har en betydeligt højere markedsandel end i Danmark, siger Mette Jasper Gammicchia.