Lyt til artiklen:

Græsukrudt i græs kan koste dyrt: Få hjælp af drone-teknologi

00:00
Hastighed: ???x
02:33

At bekæmpe græsukrudt i frøgræsmarker har altid været en udfordring. For det første kan ukrudtet være svært at spotte, og for det andet er det et problem, at midlerne, der skal bekæmpe græsukrudtet, også kan skade afgrøden.

De teknologiske løsninger er blevet bedre, og der er faktisk bedre muligheder end nogensinde før for at sætte målrettet ind over for græsukrudtet. Det fortæller Velas i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er slet ikke ny viden, at teknologiske løsninger kan bidrage til bekæmpelsen af græsukrudt i græs, men i de senere år er der for alvor kommet gang i teknologierne, der gør det nemmere og mere effektivt at bekæmpe græsukrudt i græs, siger Kristian ladegaard Jensen, planteavlsrådgiver i Velas.

- Heldigvis har udviklingen gjort, at det er blevet mere overskueligt at komme i gang med ukrudtsgenkendelse fra drone. Det skyldes især, at droner er blevet billigere og bedre og, at de medfølgende programmer er blevet mere effektive end tidligere, fortæller Kristian Ladegaard Jensen.

Verdens første drone med Lidar kan undgå forhindringer

Se også:

Verdens første drone med Lidar kan undgå forhindringer

Særligt i den årstid, vi er gået ind i, er der gode muligheder for, at teknologien kan få lov at arbejde bedst muligt.

- Betydningen af at få fløjet markerne over af dronen på det rigtige tidspunkt er enorm. Et par uger til en måneds forskel kan gøre, at det slet ikke længere er muligt at se ukrudtet. Fra efteråret og frem til februar er der de bedste muligheder for at få lavet gode kort over græsukrudtet, siger Kristian Ladegaard Jensen.

- Væselhale kan ses både i efteråret og foråret. Det er ikke muligt at se enkeltplanter fra drone, men plamager. Etårigt rapgræs er også muligt at se fra drone, og her er der også en del positive erfaringer, tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk præcisionslandbrug stiger stødt

Se også:

Dansk præcisionslandbrug stiger stødt

Ifølge planterådgiveren er rævehaler den sværeste græsukrudtsart at spotte, da der her mangler erfaringer for, hvornår det er bedst at spotte dem.

Det sværeste at komme til livs i en frøgræsmark er resistente græsukrudtsplanter. Dem kan dronen være med til at give et godt kort over. En anden oplagt droneopgave er kortlægning af rod ukrudt.

- Det er hele tiden en balancegang, hvor du skal have slået det ihjel, du ikke vil have, men uden at du får hæmmet det øvrige frøgræs så meget, at det forsvinder. For mange store åbne områder giver anledning til yderligere problemer, siger Kristian Ladegaard Jensen.

Frø-fagdag med efterbehandling i centrum

Se også:

Frø-fagdag med efterbehandling i centrum