Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Professor efterlyser pløjefri marker for at undersøge effekten på jordsundheden
Mogens H. Greve, der er professor og sektionsleder ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, formoder, at reduceret jordbearbejdning er en vej til en bæredygtig forvaltning af jorden. Men han vil gerne måle det for at være sikker.
- Hvis vi ikke ved, hvor der bliver udført reduceret jordbearbejdning, så kan vi ikke dokumentere det, siger han i en pressemeddelelse, hvor han også efterlyser pløjefrie jorder.
Han vil gerne måle på arealer, der drives med reduceret jordbearbejdning i mere eller mindre grad for at indsamle data, der kan understøtte teorien om, at pløjefri jord er sundere jord. Tilstanden vurderes blandt andet på kulstofindholdet, pH-værdien, strukturen og infiltrationskapaciteten.
Gylden chance
I EU skal der laves en form for et jord-rammedirektiv. Europakommissionen er kommet med forslag til Europa-Parlamentet om, at man i første omgang moniterer jorden og finder ud af, hvor galt det egentlig står til, og at man derefter kommer med dessiner for, hvordan man forvalter sin jord på en bæredygtig måde.
- EU anslår, at 60 procent af landbrugsjorden i Danmark og EU er i dårlig tilstand, fortæller Mogens H. Greve.
Hos Foreningen for Reduceret jordbearbejdning (FRDK) er de også interesseret i at få mere viden om reduceret jordbearbejdning.
Formand Henrik Terp opfordrer derfor medlemmer til at melde deres arealer ind.
- Som pløjefri landmænd ved vi, hvor meget reduceret jordbearbejdning betyder for vores jord sundhed, struktur, farbarhed og vandledningsevne. I politiske drøftelser mangler vi tit videnskabelige data. Det får vi nu chancen for at få, siger Henrik Terp.