Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Nu kan danske kyllingers klimaaftryk måles fra stald til slagteri
Kylling der sammenlignet med andre kødtyper i forvejen er et klimavenligt valg af kødprotein, og nu får to store, danske kyllingeproducenter og deres landmænd mulighed for at måle kyllingernes præcise klimaaftryk.
Forskningsvirksomheden Seges Innovation, har udviklet værktøjet ESGreenTool, der kan måle landmændenes klimabelastning helt ned på den enkelte kylling, der produceres. Det fortæller Seges Innovation i en pressemeddelelse.
Slagtekyllingmodulet i ESGreenTool beregner klimaaftrykket ud fra data på daggamle kyllinger, produktionstiden i dage, antal leverede kyllinger, levende vægt pr. slagtekylling, foderforbrug, forbrug af el og varme og strøelse.
Klimaberegningen tager desuden højde for, om der er tale om konventionelle, økologiske eller langsommere voksende kyllinger.
- Indtil nu har vi benyttet Concitos udregning af kyllingers CO2e-aftryk. Deres database viser kyllingers aftryk generelt. Med det nye værktøj kan vi måle vores egne danske kyllingers specifikke udledning lige fra kyllingen klækkes, til den forlader stalddøren igen på vej til slagteriet. Det betyder, at vi fremover med egne data kan dokumentere vores klimabelastning ude i staldene, men endnu vigtigere har vi nu et værktøj til at sænke belastningen over tid, fordi det bliver tydeligt, hvilke håndtag vi kan skrue på, siger Brian Møller Lauridsen, chef for afdelingen for levende dyr hos Rose Poultry.
Hos Danpo har man med De Danske Familiegårde allerede en præcis CO2e-måling på velfærdskyllingernes klimaaftryk fra jord til bord i samarbejde med den uafhængige organisation Carbon Trust. Med det nye værktøj ESGreenTool kommer Danpo til at måle udledningen fra alle kyllingernes CO2e-aftryk på tværs af kyllingetyper og brands.
- Vi har allerede gode erfaringer med præcise målinger fra jord til bord på vores velfærdskyllinger i De Danske Familiegårde, og nu kan vi med ESGreenTool blive endnu klogere på udledningen fra alle vores kyllinger. Det vil hjælpe til med at sætte endnu mere præcist ind på gårdene og gøre det let, overskueligt og motiverende for hver enkelt landmand at registrere miljøbelastningen pr. hold kyllinger, de opfostrer, siger Tommy Dideriksen, der er afdelingschef for levende produktion i Danpo.
Det skal være let at bruge
For de danske kyllingeproducenter er den stringente dokumentation ikke noget nyt. Danmark har som det eneste land i verden for mange år tilbage udviklet flere kvalitetssystemer, der omhyggeligt dokumenterer de danske kyllingers sundhed, kvalitet og trivsel.
- ESGreenTool er unikt til klimaberegninger i dansk landbrugs fødevareproduktion. Vi er i Seges Innovation både meget stolte og meget glade for, at to så betydende spillere som Danpo og Rose Poultry har valgt at indgå et længerevarende samarbejde om ESGreenTool, siger Jens Bligaard, Business Director for ESG-området i Seges Innovation.
For at gøre det endnu lettere for landmændene at benytte det nye CO2-registreringssystem og undgå en ekstra administrativ opgave, vil ESGreenTool i løbet af 2025 blive koblet på produktionsdatabaserne, så de danske kyllingeproducenter fremover kun skal taste ind ét sted.