Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
L&F formand er skuffet over hårknude i trepartsaftale
Siden parterne i den grønne trepart afleverede deres indstilling til Regeringen i juni har formand for L&F, Søren Søndergaard, forgæves spottet efter en endelig aftale med rammevilkår for landbruget.
Formanden håbede at kunne bruge dagens årsmøde i L&F til at brede den politiske rammeaftale og perspektiverne i aftalen ud. Men de seneste meldinger lyder, at forhandlingerne er gået i hårknude.
En lang række partier har forladt forhandlingerne og har smækket med døren. Óg detaljer og uoverensstemmelser fra forhandlingerne er sluppet ud.
Søren Søndergaard havde i dag håbet at kunne holde sin grønne tale og fejre aftalen, hvor L&F har sat sit præg.
- Det var den grønne tale, jeg skulle have holdt, hvis den aftale, vi lavede i juni, uden videre rabalder var blevet vekslet til en politisk rammeaftale. Det gjorde den ikke. Den gule var den, jeg skulle holde, hvis der - efter det rabalder, som der jo så kom - alligevel nåede at lande en aftale. Den version skrottede vi i weekenden. Og den røde var den, jeg skulle holde, hvis der endnu ingen aftale var, sagde Søren Søndergaard under dagens beretning.
Formanden endte med at stå med den røde tale på dagens delegeret møde.
Grøn trepart aftale blev indgået mellem regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og KL.
Læs Aftale om et grøn Danmark.
Tilbage i juni 2024, da aftalen blev afleveret, udtalte Søren Søndergaard:
- Det lykkedes os at lave en aftale, fordi vi bøjede os mod hinanden og sammen fandt de nødvendige balancer og kompromiser. Dansk foreningsdemokrati, når det er bedst, sagde L&F-formanden ovenpå måneders forhandlinger.
Politisk tovtrækkeri
Formanden forventer stadig at de politiske forhandlinger ender med en politisk aftale, som landbruget kan se sig selv i, sagde formanden.
Mens det politiske tovtrækkeri er i fuld gang står landbrugserhvervet klar til omstilling. Sørens Søndergaard sammenlignede landmændene med en flok galopheste klar i boksene til at komme ud over stepperne og i gang med omstillingen.
Formanden konstaterede, at efter forhandlingerne er rykket ind på Christiansborg, er tingene gået i hårknude.
- Der lækkes til medier, der gives interviews og mellemregninger - og det har forhalet forhandlingerne. Det er dybt frustrerende at se på, sagde han.
Grundig politisk proces
- Men vi afventer startskuddet. Og for hver dag, der går, kommer de deadlines, der er ridset op i aftalen, tættere og tættere på. Det haster. Og derfor haster det med en aftale. Det er helt rimeligt, at der skal være en grundig politisk proces, når så stor en aftale skal omsættes til en politisk rammeaftale i Folketinget - og jo helst med så stort et flertal som muligt, sagde formanden.
Søren Søndergaard er på sine medlemmers vegne ærgerlig over at landbruget ikke får kredit for at have indgået treparts-aftalen.
- Nogle steder bliver vi mistænkeliggjort i stedet for at få anerkendelse for, at Danmark er det eneste land i verden, hvor landbruget har indgået en så epokegørende aftale. Og hvor vi deler - og går all in - på det omgivne samfunds ønske om natur, rene fjorde og klimamål, sagde Søren Søndergaard.
Men formanden er fortrøstningsfuld og overbevist om, at aftalen vil falde på plads.
- Og selvom den ikke er hjemme endnu, vil jeg gerne anerkende regeringen for at forhandle videre og for at kæmpe for et godt resultat. Det her er heller ikke noget let forløb for jer. Det ved vi godt. Men selvom der står rigeligt med folk og kaster grus i maskineriet, har jeg tillid til, at det lykkes jer at holde fast i grundpillerne i den aftale, vi sammen har lavet, sagde formanden.