Abonnementsartikel

Den danske sommer er tilsyneladende blevet aflyst.

Man kan som landmand af og til godt føle et stik af jalousi over, at der ofte er mest arbejde, der skal klares, når resten af Danmark holder ferie og nyder den dejlige, danske sommer. Men vi vil alligevel ikke gå glip af årets højdepunkt, nemlig høsten. Det er nok også de færreste, der kan sige sig fri for ikke at glæde sig bare en lille smule til at skulle ud og sidde på en mejetærsker eller i traktoren med frakørselsvognen, for der er nu engang bare noget magisk over det arbejde. Duften af det modne korn, lange aftener og nætter i lyset fra maskinerne og ikke mindst kaffe og frokost midt i en stor halmbunke.

I år er der dog nok ikke meget jalousi at spore over, at alle andre holder ferie. Derimod er følelsen afløst af frustration over, at sommeren mere eller mindre er blevet aflyst. I hvert fald indtil videre. Mange majsmarker landet over har i den grad manglet varme, og andre steder er afgrøderne mere eller mindre druknet i vand, eller bare kommet skidt fra start grundet sen såning. Har endog hørt om ventilationsanlæg der har givet alarm på grund af for lav temperatur i slagtesvinestalde. Midt i juli! Men set fra den positive side, har der ikke været så stort et behov for at flytte vandingsmaskiner i tide og utide, og dyrene har ikke døjet med varmestress.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ser dog ud til, at der mange steder er blevet høstet vinterbyg med ganske fornuftige resultater, så en del af det kommende års foder er sikret. Og skal vi så ikke bare satse på, at sommeren for alvor banker igennem i august, så de resterende afgrøder kan komme godt i hus, og grisene kan blive sikret et godt foder frem mod næste høst? Jeg krydser hvad der krydses kan! Og husk nu det ekstra E-vitamin i dit nyhøstede korn.

I denne udgave af Hyo, kommer det også til at handle lidt om korn, for måske er det værd at overveje at bruge rug i foderblandingerne - hvis du ikke allerede gør det. Rug er måske slet ikke berettiget til sit lidt dårlige ry som foder. Læs mere om rug som svinefoder her i bladet.

Du kan også læse to artikler om svineproduktion i andre lande. Den ene er fra Sverige og omhandler klovbeskæring af søer. Den anden er fra Cambodia og fortæller om, hvordan svineproduktion foregår i den del af verdenen.

Jeg håber at alle får det bedste ud af sommeren og får en god høst. Det er nu, at forventningerne skal indfries, og det er nu den store eksamenstid for det forgangne års arbejde i marken. Held og lykke med det. ?