Lyt til artiklen:

32 millioner i støtte til klimaskov

00:00
Hastighed: ???x
03:08

Få støtte til at rejse din egen skov. Sådan lyder tilbuddet fra Klimaskovfonden, der nu åbner for at lodsejere kan få støtte til at rejse skov eller udtage lavbundsjord, der både giver en vigtig CO2-effekt og en stor herlighedsværdi. Og på sigt kan skovene producere træ og være en ny indtjeningsmulighed, skriver Klimaskovfonden i en pressemeddelelse.

- Vi møder rigtig mange lodsejere, der har drømt om en skov i årevis fordi de gerne vil have mere natur på deres ejendom. Mange kombinerer skovrejsningen med anden lysåben natur og man kan faktisk vælge at have op til halvdelen af arealet som urørt skov. Og med Klimaskovfondens ordning kan det hænge sammen, så de kan plante skov som også bliver til glæde for de kommende generationer, fortæller Poul Erik Lauridsen, der er direktør i Klimaskovfonden og selv er vokset op på et landbrug tæt på naturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandingsskov

En skov der rejses med støtte fra Klimaskovfonden skal være blandingsskov med skovbryn og der skal være et areal, hvor biodiversiteten prioriteres. Klimaskovfonden giver støtte efter et auktionsprincip, hvor man som ansøger melder ind, hvad man vil have for et skovrejsningsprojekt med en given CO2-effekt op til maksimalt 65.000 kroner pr. hektar.

Støtten gives til de projekter, der giver mest CO2 for pengene indtil puljens loft på 32 millioner kroner er nået. Puljen er blevet fordoblet i forhold til sidste efterår, så mange flere skovrejsningsprojekter kan være på vej.

Skovene der rejses med støtte fra Klimaskovfonden skal være klimarobuste skove med mange arter og en blanding af både løv- og nåletræer. Adam Grønne Klimaskovfonden

Klimarådet advarer om udfordringer for landbrugets rolle i 2030-klimamål

Se også:

Klimarådet advarer om udfordringer for landbrugets rolle i 2030-klimamål

Hold fart i skovrejsningen

Selvom naturen er det vigtigste for mange af de lodsejere Klimaskovfonden giver støtte til, så begynder CO2-effekten også at have en betydning. Og her understreger Poul Erik Lauridsen, at det er vigtigt at komme i gang nu."Det er helt afgørende at komme i gang med at plante skovene nu, for der går nogle år før en skov giver en CO2-effekt, der kan måles og indgå i klimaregnskaberne, siger Poul Erik Lauridsen.

I Klimaskovfondens model kan lodsejerne selv indregne den CO2-effekt en ny skov eller et lavbundsprojekt giver i deres klimaregnskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DN: Kvælstofregulering skal tvinge landmænd til skov

Se også:

DN: Kvælstofregulering skal tvinge landmænd til skov

Ansøgningsrunde åbner i dag

Ansøgningsrunden åbner den 4. november med frist 16. december 2024. Man kan søge støtte til private arealer over fem hektar og på arealer ejet af kirker og kommuner på over to hektar.

Puljen til skov og lavbundsprojekter er denne gang på 32 millioner kroner.

Klimaskovfonden har allerede givet tilsagn om støtte til flere end 150 skovrejsnings- og lavbundsprojekter på i alt 1.400 hektar de seneste to år.

Jeppe Bruus: Værditab ved omlægning til skov er ikke aftalt

Se også:

Jeppe Bruus: Værditab ved omlægning til skov er ikke aftalt