Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Konklusion: Særlige udfordringer med sikkerhed for udlændinge i landbruget
Seges Innovation og Aarhus Universitet har i et fælles projekt konkluderet, at der er flere udfordringer med arbejdsmiljø og sikkerhed, når der er udenlandske ansatte i landbruget.
- Det vi på baggrund af vores undersøgelser kan konkludere er, at migranter står over for særlige sikkerhedsudfordringer i landbruget, og at arbejdsgivere og ledere har kommunikative og ledelsesmæssige udfordringer, der kan påvirke sikkerheden, siger Astrid Stampe Lovelady, der er forskningsprojektleder og tilknyttet både Aarhus Universitet og Seges Innovation i en pressemeddelelse.
I projektet er der undersøgt både ejerlandmænds, danske og internationale medarbejderes sikkerhedspriksis på danske landbrug.
De nyeste tal viser, at i maj 2024 var der 38 procent af de fuldtidsansatte i branchen landbrug, skovbrug og fiskeri, der havde udenlandsk statsborgerskab. De fleste migranter ansat i landbruget er fra Ukraine og Rumænien. Men siden Ruslands invasion af Ukraine er danske landmænd også begyndt at ansætte praktikanter fra især afrikanske og asiatiske lande som Vietnam, Uganda, Indien og Tanzania.
Ifølge projektet påvirker sikkerhedsudfordringer både arbejdsgivere og migranter. Studiet peger på, at migranternes udfordringer primært skyldes sproglige barrierer, kulturelle forskelle, nogle gange prekære forhold samt manglende kendskab til danske sikkerhedsprocedurer.
- Der er i øjeblikket mangel på systematiske initiativer, der effektivt formidler sikkerheds- og arbejdsmiljøregler til migranterne. Ligeledes kan arbejdsgivere og ledere opleve problemer med at motivere migranter til at følge sikkerhedsforanstaltninger.
Ifølge projektet er dette ofte et resultat af manglende tværkulturelle ledelseskompetencer og viden om de ansattes baggrunde.
For at imødekomme de kommunikative udfordringer har projektet udviklet en sikkerhedskalender i samarbejde med migranter og landbrugsvirksomheder. Kalenderen, der fokuserer på kvægbrug, har 12 temaer - ét for hver måned - med diskussionsspørgsmål og videomateriale.
Det er Arbejdsmiljøforskningsfonden, der har finansieret projektet.