Abonnementsartikel

I 50 år har forskere på Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet udpint et markareal på cirka otte hektar ved at undlade gødning med fosfor og kalium.

Markforsøget - kaldet Udpiningsmarken - blev etableret 1964 og taget i brug i 1965 af en gruppe forskere på det, der dengang hed Afdeling for Landbrugsplanters Ernæring ved den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (KVL). Sigurd Larsen, senere professor i planteernæring ved KVL, var en af frontløberne i etableringen af marken.

Frem til 1995 blev der hverken tilført fosfor eller kaliumholdig gødning til marken, mens man kontinuerligt dyrkede primært kornafgrøder på udpiningsmarken. I løbet af de 30 år faldt niveauet af plantetilgængeligt fosfor og kalium derfor drastisk i markens jord. Siden hen har Udpiningsmarken været genstand for flere forskelligartede forsøg.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.