Lyt til artiklen:

Bluetongue fortsætter sin spredning - tallet nærmer sig 800 tilfælde

00:00
Hastighed: ???x
01:46

Særligt fåre- og kvægbesætninger i Sønderjylland har været hårdt ramt. Det første registreret smittetilfælde var hos fåreavler Mads Roelsen ved Tønder, hvor dyrlæge Susanne Sommerlund, er besætningsdyrlæge.

Fødevarestyrelsen har i dag opgjort antallet af smittede besætninger til 791, og de mistænkte tilfælde til 57 besætninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden det første udbrud den 9. august har bluetongue spredt sig til næsten hele landet.

Folketingspolitiker er overrasket over, hvor meget fåreavler lider med sine dyr

Se også:

Folketingspolitiker er overrasket over, hvor meget fåreavler lider med sine dyr

De første udbrud i fåre- og kvægbesætninger startede med primært med at ramme udegående dyr, hvor reservoiret af mitter er størst, men vi ser nu i løbet af september og oktober også flere ramte malkekvægsbesætninger med udelukkende indegående dyr, skriver Susanne Sommerlund, LVK, i en faglig artikel skrevet til blandt andet Dansk Fåreavl.

Kalve og lam med smitte i blodet

Smitte med bluetongue BTV3-virus overlever ikke henover vinteren. Men ifølge Susanne Sommerlund føder nogle de køer og får, som er smittet i løbet af drægtigheden, såkaldte viræmiske kalve/lam. Det vil sige, at kalvene og lammene fødes med virus i blodet. Når mitterne til foråret suger blod af disse afkom, starter smittespredningen igen, med risiko for at vi ser smitten på et langt tidligere tidspunkt på året, end i dette år.

Susanne Sommerlund opfordrer til, at man som dyreholder, besætningsejer planlægger en vaccinestrategi for at forebygge en ny sæson med smitte.

Kvægkonsulent: Mange bedrifter fravælger vaccine mod bluetongue

Se også:

Kvægkonsulent: Mange bedrifter fravælger vaccine mod bluetongue