Abonnementsartikel
Selvom det virker lidt historieløst, at vi tiltror de borgerlige partier vores fulde tillid, tegner den nye regering til at blive et vendepunkt for dansk landbrugs konkurrenceevne.
Det er som om vi fuldstændig glemmer den tidligere VK-regerings landbrugs- og miljøpolitik, når vi sætter al vores lid til Lars Løkkes nye regering med Eva Kjer Hansen som kombineret fødevare- og miljøminister. Den samme minister som tidligere har været medarkitekt til reformen Grøn Vækst.
Selvom man husker historien, så er der måske alligevel håb for, at de borgerlige partier denne gang bliver en medspiller mere end en modspiller. Denne gang har vi nemlig set alle fire borgerlige partier føre en aktiv kampagne for landbrugets konkurrenceevne, og Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har endda udarbejdet en plan for, hvad de vil på området. Det ligner altså en svær manøvre at undgå forbedringer, uden straks at få plagiatet løftebryder.
Signalet bag sammenlægningen af de to ministerier, miljø- og fødevareministeriet, kan være svær at greje logikken bag. I den bedste af alle verdner ville et samarbejde på de to fronter virke som en symbiose, men realpolitisk ligner det nærmest en fremprovokeret borgerkrig. Med to stærke embedsværker, som fagligt føler sig bundet til hver deres område, kræver det noget af en minister, for ikke at nævne departementschef, at samle de to departementer, til en fælles fremmarch. Om hensigten er at tromle miljøministeriet som oppositionen frygter, eller om hensigten faktisk er, at tvinge de to departementer til samarbejde, hvor urealistisk det end lyder, er der ikke kommet noget klart svar på fra regeringen.
Lige meget hvad vi mener om den nye regering og den nye minister, som jo mildest talt ikke gjorde en god figur sidst hun sad på den post, så er det positivt for dansk landbrug, hvis der nu kommer et andet fokus på dagsordenen. Forbud mod dyresex og dyre kostråd bør erstattes af de udfordringer som fylder for erhvervet, og jeg håber inderligt, at ministeren gemmer de selfiestænger hun fik af Dan Jørgensen i skuffen, og tager arbejdshandskerne på.
Nu er spørgsmålet så blot, om VKO?s forslag får en negativ konsekvens for landbrugets image. Det er en meget svær opgave at sælge fjernelse af randzoner og mere gødning på markerne som en vindersag for miljøet. Det vil være langt lettere at sælge budskabet om, at vi sætter rent drikkevand på spil, til fordel for bedre økonomi til landmændene. Derfor mener jeg, at Landbrug & Fødevarer skal være klar med en strategi for, hvordan vi vil håndtere budskabet, uden vi ender med at stå som skurken. ?