Lyt til artiklen:

Notat: Biodiversitetskrisen løses med store sammenhængende naturområder

00:00
Hastighed: ???x
03:00

Biodiversitetsrådet har sammenstillet analyser fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet, og konkluderer i et nyt notat, at der samlet set er enighed om, hvor biodiversitetsindsatserne i Danmark bør målrettes for at sikre størstedelen af biodiversiteten på land og i de ferske vande.

Den nuværende viden kan danne udgangspunkt for en national arealplan for biodiversitet, der fordrer lokal planlægning og implementering i samarbejde med lokale aktører, skriver Biodiversitetsrådet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er stor biodiversitetsfaglig enighed om, hvor det er muligt at skabe store, sammenhængende beskyttede naturområder til gavn for biodiversiteten i vores skove, moser, heder, klitter, søer og åer. Det er et rigtig godt udgangspunkt for en national plan for Danmarks arealer, siger forperson i Biodiversitetsrådet, Signe Normand.

Derudover er er enighed om, at yderligere 10 procent kan bidrage til at skabe sammenhængende naturområder på samlet set 30 procent af Danmarks areal uden for de store områder. Det er muligt at beskytte 30 procent af naturen i Danmark

- Med udgangspunkt i den nuværende viden, er det muligt at skabe store, sammenhængende beskyttede naturområder på 30 procent af Danmarks arealer. Biodiversitetsindsatsen skal målrettes disse områder, hvis tabet af biodiversitet skal vendes til fremgang i Danmark. Nu gælder det implementering og genopretning, siger Signe Normand.

Beskyttet natur

Analyserne indikerer, at der er flere veje til at nå et mål om 30 procent beskyttet natur i Danmark, men Biodiversitetsrådet understreger, at Danmarks biodiversitetsindsats bør målrettes de identificerede store, sammenhængende områder, der repræsentativt og komplementært dækker biodiversiteten.

Notatet fremhæver også, at mindre naturområder uden for de beskyttede områder spiller en rolle i at øge sammenhængen mellem de store naturområder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At skabe store, sammenhængende naturområder har førsteprioritet. Uden store områder løser vi ikke biodiversitetskrisen, men det er også vigtigt at bevare og udvide mindre naturområder på tværs af Danmark, uddyber Signe Normand.

Biodiversitetsrådet vurderer, at der er behov for en helhedsorienteret arealanvendelsesplan, som inddrager flere samfundsmæssige interesseområder som for eksempel klima, vandmiljø, drikkevand og friluftsliv.

- Notatet giver et videnskabeligt grundlag for en national plan for biodiversitet, som kan være udgangspunkt for lokal planlægning og implementering i samarbejde med lokale aktører, slutter Signe Normand.

Læs hele notatet her.