Lyt til artiklen:

Røde danske køer banede vejen for moderne mælkeproduktion i Thailand

00:00
Hastighed: ???x
03:31

Den røde dansk malkeko blev starten på et thailandsk mælke-eventyr med både op- og nedture.

Maskinbladet har været i Thailand for at besøge Thai-Denmark Dairy Farm i provinsen Saraburi, der både har danske rødder og kongelig opbakning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag er farmen en koncern med fem mejerier og malkekvægsbedrifter i fem forskellige thailandske provinser. Racen er primært Holstein. Ud over egen produktion køber farmen mælk fra 3.500 mindre thailandske mælkeproducenter, der leverer fra 100 kilo mælk om dagen til mejerierne. Formålet er at træne thaierne i effektiv mælkeproduktion og øge mængden af friskproduceret mælk i Thailand.

Mobil mølle fra Buurholt på vej rundt til landmænd i Kenya

Se også:

Mobil mølle fra Buurholt på vej rundt til landmænd i Kenya

Red Cow Diplomacy

For et år siden blev et 60-årigt samarbejde mellem dansk og thailandske mælkeproduktion officielt fejret af en dansk delegation, på Thai-Denmark Dairy Farm i provinsen Saraburi i det centrale Thailand. Farmen er en thailandsk mælkeproduktion med eget mejeri baseret på danske principper og oprindeligt også på den røde danske malkerace. Det er blevet kaldt Red Cow Diplomacy og i forbindelse med fejringen af det lange samarbejde, donerede den nordiske kvægavlsforening Viking Genetics embryoner til at optimere de røde malkekøer i landet.

rich-media-3
Thailand er et ekstremt frodigt land, man kan stort set dyrke alt her. Over 50 procent af landbefolkningen lever af at dyrke ris. Men regeringen ønsker øget produktion af mælk. Foto Jette Beck.

Selv om de første røde danske køer døde af indavl og tropiske parasitter, så blev de et symbol på effektiv og bæredygtig fødevareproduktion.

Mangeårig thailandsk partner er

Se også:

Mangeårig thailandsk partner er "altafgørende" for DanBreds succes i Sydøstasien

Gratis skolemælk til thailandske børn

Der er stor fokus fra den thailandske regering, om at støtte op om løsninger, der kan øge produktionen af mælk i landet. Ønsket om at udvide produktionen af skolemælk har ført til regeringsejede mejerier. Det var også sådan Thai-Denmark Dairy Farm startede.

En tredjedel af den samlede thailandske mælkeproduktion går til skolemælk. Thaierne er traditionelt ikke mælkedrikkere, men middelklassen vokser og ligeledes gør ønsket om sunde og næringsrige fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
En tredjedel af den samlede thailandske mælkeproduktion går til skolemælk. Thaierne er traditionelt ikke mælkedrikkere, men middelklassen vokser og ligeledes ønsket om sunde og næringsrige fødevarer. Foto Jette Beck.

Specielt markedet med drikkeprodukter som mælk og yoghurt er i vækst. Prisen på mælk er fastsat af regeringen til et minimum på cirka fire kroner per kilo. Det lyder af meget, men når ydelsen er lav og omkostningerne høje, så er der mange landmænd, der stopper med at malke.

Høster tre til fire gange om året

Thailand er et ekstremt frodigt land, man kan stort set dyrke alt her. De fleste steder er der rigeligt vand og med et varmt klima året rundt, kan der høstes tre til fire gange om året. 70 procent af det dyrkede areal er ejet af små landbrugere med to til fem hektar jord.

So-yver er en delikatesse i Thailand

Se også:

So-yver er en delikatesse i Thailand

Over 50 procent af landbefolkningen lever af at dyrke ris. Men regeringen og den voksende middelklasse ønsker at øge den bæredygtige produktion af animalske fødevarer.

Det er Thai-Denmark Dairy Farm et godt eksempel på. Inden 1962 var der ingen kommerciel mælkeproduktion i landet. Men en dansk agronom og to kongers venskab resulterede i åbningen af Thai-Danish Dairy Farm, og et thailandsk mælke-eventyr.

Læs mere om thailandsk mælkeproduktion i næste udgave af Bovi.