Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Pia Kjærsgaard: Vi bør lytte til grisene
Dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, har set DRs dokumentar om grisenes sprog "If pigs could talk" På baggrund af dokumentaren og forskningen bag, kræver hun handling fra ministeren. Ordføreren vil hæve grisenes velfærd i staldene og i dyretransporterne.
Efter over ti års arbejde fandt et internationalt forskerteam fra Københavns Universitet frem til grisenes sprog. Forskerne optog grisenes lyde i forskellige situationer, som leg, isolation og kamp om mad.
Forskere analyserede 7000 lydoptagelser af grisegrynt og designede en algoritme, der kan afkode, om en individuel gris oplever en positiv følelse eller en negativ følelse eller et sted ind imellem. I alt har forskerne foreløbigt knækket 19 udtryk og sindstilstande som for eksempel: bange, glæde, stress, isolation.
Forskningen viste at hver tredje lyd fra slagtegrisene inde i konventionelle stalde var udtryk for stress eller smerte. Men lydbilledet inde i de to økologiske stalde var også præget af negative grisekald - faktisk var knap halvdelen af lydene hos økologerne præget af stress eller smerte, viser forskningen.
Højne grisenes velfærd
Pia Kjærsgaard har gennem Miljø- og Fødevareudvalget bedt fødevareministeren redegøre for, hvordan ministeren agter at implementere den nyeste forskning, som viser, at man nu kan forstå grisenes sprog og dermed vide, hvad deres sindstilstand er, og hvad de udtrykker, og som dermed giver gode muligheder for at højne grisenes velfærd, både i produktionen og under transporterne, står der i spørgsmålet til ministeren.
Også Dyrenes Beskyttelse mener forskningen bør få beslutningstagere på Christiansborg til at handle og lytte mere til grisene.
- Det bør give genklang på Christiansborg og i Bruxelles. Det er politikerne, der bestemmer, hvad grise må udsættes for i staldene, og de skal nu sætte kursen mod en fødevareproduktion med plads til, at dyr kan være dyr, sagde Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse, umiddelbart efter DR dokumentaren var sendt.
I L&F håber man at forskningen kan føre til udviklingen af en app eller et system, som landmændene kan bruge i hverdagen til at opnå bedre dyrevelfærd.
- Det er spændende forskning. Det ville være fantastisk, hvis teknologien kunne give en landmand en notifikation, så han kunne ændre noget, hvis en gris for eksempel skriger eller på anden måde signalerer, at den har brug for hjælp, siger Christian Fink Hansen, direktør i Landbrug og Fødevarer efter "If pigs could talk" blev vist.
Udvalget har også bedt ministeren om at redegøre for, hvad ministerens holdning er til de nuværende forhold hos danske grise, set i lyset af forskningsresultaterne.