Lyt til artiklen:

Avl kan påvirke sodødeligheden

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Flere søer i den konventionelle danske svineproduktion dør, og procentdelen af aflivede og selvdøde søer er ifølge erhvervets opgørelser steget fra 10,4 procent i 2013 til 14,2 procent i 2023.

Opgaven udspringer af dyrevelfærdsaftale, som et bredt flertal i folketinget vedtog i februar 2024.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Om sommeren er dødeligheden lidt højere end resten af året, men ifølge lektor ved Institut for Husdyr og Veterinærvidenskab Hanne Kongsted tyder forskernes data ikke på, at det er på grund af varme, skriver Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab.

Selvom dødeligheden generelt er lavere i økologiske svinebesætninger, er forskellen mellem sommer og vinter lidt større i den økologiske end i den konventionelle produktion. Og blandt de økologisk opdrættede søer ser det faktisk ud til at være en sammenhæng mellem varme somre og højere sodødelighed, skriver instituttet under Aarhus Universitet.

- Det ser ud til at landmændene i de udendørs besætninger kan nedbringe dødeligheden ved at beskytte søerne bedre mod påvirkninger fra sol og varme i sommermånederne, siger Hanne Kongsted, lektor ved Institut for Husdyr og Veterinærvidenskab.

Avl for sooverlevelse

Når det kommer til avl for sooverlevelse, viser studier at der er genetisk variation, og at det derfor er muligt at avle for egenskaben. Dog mangler der viden om genetiske sammenhænge til andre egenskaber.

- Det er muligt at avle for bedre overlevelse blandt søer, men det er udfordrende. Hvis det skal lade sig gøre, skal man have et godt datagrundlag fra landets produktionsbesætninger. Det er desuden vigtigt med avancerede statistiske metoder som kan håndtere disse data, men metoderne kan være svære at bruge, siger seniorforsker ved Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning Ole Fredslund Christensen.