Så er tiden over os, hvor det for nogles vedkommende kan handle om sommerferie. Det er nu, der skal lades op til den kommende høst. Dog er der sikkert også opgaver, som ikke er nået helt i mål endnu, og som kræver sin afslutning inden høst .

Fokus i denne udgave af Agro er rettet nedad, nærmere bestemt på og under jorden. Det er gjort for at øge opmærksomheden på vigtigheden af, at vi fortsat tænker os om, når vi færdes i marken. Jorden er den vigtigste faktor for, at vi kan eksistere som planteavlere. Er den ikke i topkondition kan vi ikke præstere ordentlige resultater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I tider, hvor økonomi fylder meget - både negativt og positivt - vil jeg drage en parallel mellem planteavl og dyrehold. I dyreholdet er der fokus på dyrevelfærd - der bygges nye eller renoveres stalde med de rigtige krav til indretning, lovgivning og så videre.

Går vi ud i planteavlen, investeres der også i bygninger og maskiner, men hvad med jorden og dens velfærd? Investerer vi i den, udover den tid vi bruger på afgrøderne? Vi har meget fokus på det, der sker over jorden; afgrøderne, planteværn, gødning og jordbearbejdning, og det er bestemt også vigtige parametre.

Men vender vi blikket først ned og sidenhen ud i fremtiden, er den måde, vi håndterer og bearbejder jorden på i dag, også betydende for de efterfølgende generationer. Jeg er udmærket klar over, at vandene er delt, når vi taler jordbearbejdning og typen af denne. Men fremtidens landmand er den landmand, der forstår at investere tid i at have omtanke med de ting og valg, han gør for at passe på jorden.

Jeg er selv opdraget til, at markerne skal være ensartede, se godt ud og være passet med rettidighed. Det er områder, der stadig betyder meget for mig. Men det tankevækkende ved dette er, at drejer vi hovedet ud i naturen, findes der stort set ikke monokultur.

Skal vi så have naturen ind i landbruget? Både ja og nej. Natur og landbrug skal samarbejde og ikke modarbejde hinanden. Det er for mig godt landmandskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I ønskes alle en rigtig god sommer.