Lyt til artiklen:

Dansk UV-lys dræber bakterier og styrker grisene

00:00
Hastighed: ???x
02:56

At UV-lys kan slå bakterier og fluer ihjel ved man. Man ved også at det kan skade huden, men at det samtidig også er en værdifuld kilde til D-vitamin. Det hele kommer an på type og frekvens, det forklarer Torben Krogh, der er bestyrelsesformand for Farmer-light.

- Vi tager det bedste fra solen, og kommer det ind i stalden. Vi dræber virus og bakterier, mens vi samtidig giver grisene D-vitamin. Og det er en kombination, der giver sundere grise, siger Torben Krogh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

UV-lys er dog ikke til at spøge med, men hos Farmer-light har man knækket koden til lys, som ikke skader hverken grise eller ansatte.

Stop PRRS-virus i ventilationsindsugningen

Se også:

Stop PRRS-virus i ventilationsindsugningen

- Vi laver UV-lyset med LED. Når vi gør det, så kan vi vælge de bølgelængder, som vi ønsker. Derfor er lyset, som peger nedad og lyser på dyrene, UVB-lys. Bælgelængden er 285 nanometer, og det dræber virus og bakterier. Så har vi lys med en bælgelængde på 297, som skaber D-vitamin samt 302, som hjælper på at huden optager D-vitamin, forklarer bestyrelsesformanden.

Foruden det nedadpegende lys har Farmer-light også en række lys i toppen, som skaber en cirkel over stien, hvor flyer og edderkopper vil ende deres dage.

- Lampen dækker cirka 10 kvadratmeter, så vi regner med cirka én lampe pr. sti, forklarer Torben Krogh.

rich-media-3
Rundt om toppen sidder der en række UV-lys, der hver især dækker 30 grader, således at der dækkes hele vejen rundt. Foto: Theis Meilby Eriksen.

Testet på Foulum

Farmer-Light har været undervejs i en række år, og under corona lykkedes det for virksomheden at få adgang til LED´er, som kan bruges. LED´er af den type er nemlig ikke gængse, og ikke bare sådan at fremskaffe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig har man fået testet Farmer-Light på Foulum, og både Københavns Universitet, Aarhus Universitet og DTU har udført forsøg med lampen, som Farmer-Light præsenterer på Eurotier i Hannover til november.

rich-media-5
Det er LED, som UV-lyset laves med. Her ses den del af lampen, som peger ned mod stien. Foto: Theis Meilby Eriksen.

- Den hænger kun i Foulum, hvor vi har testet, og stadig tester. Vi arbejder med hvor meget vi kan bruge, uden at skade dyrene. For dyrevelfærd er i toppen. Og har dyrene det godt giver det højere vækst, siger Torben Krogh og fortsætter:

- i nogle af vores tests er de pattegrise, som fik lampen, vokset noget mere end dem, der ikke fik lys. Samtidig har de fået op til 25 procent mindre antibiotika, fordi de både har fået D-vitamin og haft et lavere smittetryk.

Han peger desuden på at LED forbruger mindre energi en traditionelle lamper og lyskilder, herunder UV-Lamper.

- Samtidig har vi fjernet det, der er usundt, og derfor sker der intet ved at man som medarbejder færdes i stalden. Det er nærmest en fordel, fordi man også får D-vitamin, siger bestyrelsesformanden.

Firma bag UV-lys til landbrug konkurs

Se også:

Firma bag UV-lys til landbrug konkurs