Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Rådgiver: Forbered dig på grænseværdi for sodødelighed
Hvis sodødeligheden på ens bedrift er høj, er der grund til at skærpe opmærksomheden. For skrappere krav ser nemlig ud til at være på vej.
I dyrevelfærdsaftalen "Sammen om dyrene" fra februar i år, som regeringen samt SF, Liberal Alliance, Konservative, Radikale Venstre, DF og Alternativet står bag, er aftalepartierne gået sammen om at ville fastsætte krav, der betyder, at man som griseproducent løbende skal holde sig opdateret på sodødeligheden i besætningerne, og at der desuden vil blive indført en grænseværdi for sodødelighed, det skriver Velas.
Overtræder man som producent grænseværdien over en periode på fire måneder, skal man indhente ekstra rådgivningsbesøg inden for 30 dage og efterfølgende hver fjerde måned, indtil sodødeligheden igen er nede under grænseværdien.
Endnu ligger det ikke fast, hvornår grænseværdien indføres, men har man høj sodødelighed på bedriften i dag, kan der være grund til at komme i gang, understreger Kristian Nielsen, chef for griserådgivning i Velas.
- Det tager tid at ændre. Det er ikke noget, som du bare lige kan gøre med en lynløsning, og derfor skal du i gang med arbejdet nu, hvis du vil være sikker på at kunne se resultater, siger han.
Markante fald
Velas' erfaring med at arbejde med at nedbringe sodødelighed har vist, at med dagligt fokus og målrettet indsats kan man sænke sodødeligheden markant.
- Over en 3-6 måneders periode ser vi fald på 3-4 procentpoint, og derefter ses yderligere fald hen over det næste halve år, siger Kristian Nielsen.
I dag ligger landsgennemsnittet for sodødelighed på 16,5 procent, og uanset hvordan man ligger i forhold til det, har man ifølge Kristian Nielsen mulighed for at sænke dødeligheden på sin egen bedrift.
- Det er ikke let, og det går ikke hurtigt. Indsatsen i de forskellige besætninger varierer, og der skal forskellige løsninger til fra bedrift til bedrift. Men alle kan være med, og alle kan blive bedre, og belønningen er høj. Både i form af bedre produktivitet og bedre økonomisk bundlinje, men især hører vi fra personalet i staldene, at lavere sodødelighed giver større arbejdsglæde. Ingen har lyst til at skulle trække en 300 kg so ud af stalden, siger Kristian Nielsen.
I Velas' produktionsopgørelser ligger den fjerdedel af besætningerne med lavest sodødelighed med et gennemsnit på syv procent døde årssøer. Og det er noget, som personalet opnår med vedholdende indsats.
- Selv i gamle stalde ser vi fine, lave tal. Så det er altså ikke et spørgsmål om at have nye stalde eller mange eller få søer. Det gælder om at inddrage, motivere og forpligte personalet i staldene til at arbejde med de 4-5 fokusområder, man typisk skal have konstant fokus på, siger Kristian Nielsen.