Lyt til artiklen:

Tør kornet og undgå opformering af toksiner

00:00
Hastighed: ???x
04:24

DMI har bekræftet det, som mange har kunnet mærke: Årets sommer var sjaskvåd. En sommer, hvor nedbøren i sidste del af august har presset flere landmænd til at høste korn med over 20 procent vand for at få kornet af markerne i tide.

Det medfører dog flere potentielle udfordringer på bedrifterne. For en våd sommer og vådt korn kan øge risikoen for, at du får opformeret uhensigtsmæssige mykotoksiner i foderet, skriver Alltech i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mykotoksiner er ikke synlige, men de kan gøre skade i stalden, når først du begynder at fodre dyrene med kornet. Derfor skal du være opmærksom på, hvordan du behandler det våde korn. Vi har i år hørt eksempler på landmænd, der har høstet med op til 24 procent vand - og her vil du allerede se opformering af lagersvampe efter 3 dage, når temperaturen er omkring 20 grader, fortæller Per Laustsen, Key Account Manager hos Alltech.

Tænk over forfrugt og undgå toksiner i foderet

Se også:

Tænk over forfrugt og undgå toksiner i foderet

Mykotoksiner er giftstoffer, der dannes af de svampesporer, der er i kornet, der kan give sundhedsmæssige udfordringer ved fodring.

Først tørring, så køling

Hos siloproducenten Sukup kører de derfor lige nu rundt i landet og rådgiver landmænd i, hvordan de bedst får tørret deres korn - for selvom du som landmand har travlt med arbejdet i marken, skal kornet gerne nedtørres hurtigt.

- Det vigtigste for at kunne lagre korn sikkert er, at det kommer under 15 procent vand, og at temperaturen kommer ned på 8 grader. Det første du skal gøre, er derfor at få nedtørret dit korn hurtigt. Det er nemmest og hurtigst, når udetemperaturerne stadig er høje. Det husker de fleste - men herefter skal du også få temperaturen i kornet ned. Køling af korn er næsten lige så vigtigt som tørring, og det skal gerne ske i takt med, at udetemperaturen falder, fortæller Ole Laustsen, salgschef hos Sukup.

Kornrensning sikrer sundt foder

Se også:

Kornrensning sikrer sundt foder

Køling af kornet skal ske gradvist, efterhånden som udetemperaturen falder, og man kan få korntemperaturen ned på 8 grader eller lavere - hvilket man kan gøre mest effektivt, når nattefrosten kommer. Men man må ikke bare vente, til vi får meget køligere vejr, med at køle sit korn ned - for det kan skabe udfordringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Har du for stor forskel på kornets temperatur i din silo og udetemperaturen, kan der danne sig kondensvand på indersiden af siloen. Derfor skal du sikre dig, at du omhyggeligt og gradvist får kølet dit korn. Derfor skal du sikre dig, at du får gennemblæst og omrørt dit korn hver tredje uge, selv efter du har nået den rette vandprocent og temperatur, siger Ole Laustsen.

Test for toksiner

Der findes to typer mykotoksiner, som man kan få med ind i stalden fra foderet. Den ene type stammer fra marken, og den anden kan opformeres ved lagring. Hurtig og god tørring er afgørende for at minimere den sidste del - men man kan aldrig vide sig sikker på de markbaserede svampesporer. Derfor anbefaler Alltech, at man får testet sit korn og halm for mulige giftstoffer.

- Fusarium, såsom DON, Zearaleanone og T2 får du ofte med ind fra marken. Hvor Aspergillus såsom Ochratoxin og Penicillium typisk opformerer sig på lageret. Uanset hvilke svampetyper du får med, kan de give store konsekvenser i stalden gennem eksempelvis dårligere foderoptag, mindre mælk fra søer til smågrise og videreføring af giftstofferne fra mælken til smågrisene, fortæller Per Laustsen og fortsætter:

- Ved at få testet dit foder kan du lave en handlingsplan. Du bør som svineproducent vide, hvad du fodrer med, og hvis du får lavet en god test, kan du komme mange problemer i forkøbet.

Udover kornet er det for mange griseproducenter også relevant at få testet deres halm, hvis det skal bruges som strøelse i stalden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

. Vi er først rigtig begyndt at teste halm for 4 år siden - og vi har alle årene set en del DON i halmen i Danmark. Vi ser det også i halm, hvorfra kornet ikke har været ramt. Derfor anbefaler vi også, at man får testet sin halm for mykotoksiner, siger Per Laustsen.

Ny høst - vær opmærksom på mykotoksiner

Se også:

Ny høst - vær opmærksom på mykotoksiner