Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Ministre: Skal den grønne trepart i mål, kræver det samarbejde og fælles vilje
Den grønne trepart er nået i mål med en aftale, men den er endnu ikke vedtaget af politikerne. Derfor er der også stadig et stykke vej til selve implementeringen og de formodede drastiske ændringer i det danske landbrug og landskab.
Og for at nå i mål med det historiske projekt kræver det samarbejde, velvilje og smidighed fra alle instanser. Sådan kunne budskabet fra fødevareminister Jacob Jensen (V) og økonomiminister Stephanie Lose (V) koges sammen, da de lagde vejen forbi Sagro i Esbjerg. Det skriver Sagro i en pressemeddelelse.
Her åbnede de døren på klem ind til maskinrummet i arbejdet med den grønne trepart, der i slutningen af juni præsenterede den ambitiøse aftale.
- Det var vores ønske, at der kom flere elementer med i aftalen, blandt andet vandmiljø, som viste sig at være nøglen til at nå i mål. Vi har en lidt mærkelig regering for tiden, og det blev vendt til en fordel. Det ville have været svært for en ren rød eller blå regering at være nået til enighed med alle interessenter i treparten. Nu har vi en regering over midten, og det gav os mulighed for at lave en meget omfattende aftale, hvor alle bøjede sig lidt og nåede til et spiseligt kompromis, som alle kan stå på mål for. Vi står med en bred og balanceret aftale i et ellers mere og mere polariseret samfund, sagde Stephanie Lose om processen.
Jacob Jensen hæftede sig ved, at aftalen giver ro og stabilitet til et omskifteligt og investeringstungt erhverv.
- CO2-afgiften endte med ikke at blive så afgørende. Vi i Venstre havde fokus på udviklingen af landbruget, men samtidig på bæredygtighed. Der bliver en indfasningsperiode, og det har også været vigtigt for os, der skal være et incitament til at investere i sit eget landbrug. På den måde kan man faktisk undgå afgiften, sagde fødevareministeren.
Kæmpeopgave venter forud
Begge ministre understregede, at der venter en kæmpeopgave med implementering af aftalen, og at kommunerne kommer til at spille en stor rolle.
- Arealomlægning bliver en hjørnesten, og blandt andet derfor er der blevet nedsat et ministerium udelukkende til treparten. Vi har aftalens rammer, men der er stadig mange ting, der ikke ligger nagelfast i den videre proces med implementeringen. Der kan altid ske uforudsete ting, og vi kommer givetvis til at asfaltere, mens bussen kører i nogle situationer. Det er helt afgørende, at vi gør processerne så simple som muligt og får barberet så meget bureaukrati væk som overhovedet muligt, lød det fra de to ministre.
De næsten 200 fremmødte var spørgelystne, og der blev spurgt til blandt andet CO2-afgift, skovrejsning, vandmiljø og udtagning af jord. Der var kritiske røster, men rosen for arbejdet i treparten fyldte mest.