Lyt til artiklen:

1994: Iltsvind udeblev og overraskede biologer

00:00
Hastighed: ???x
03:23

I en leder i Maskinbladet 5. september 1994 skrev daværende redaktør Ove Høeg Christensen om, at mange danske biologer var meget overraskede over, at der ikke kom iltsvind som forventet trods rekordvarme i flere uger og de rette vind- og vejrforhold.

Ove Høeg Christensen konkluderede, at store nedbørsmængder i vinter og forår formentlig havde medført udvaskning af kvælstof fra landområderne. Og han konkluderede, at udvaskningen næppe havde skadet vandmiljøet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den er snarere forklaringen på, at vi til trods for hedebølgen og den ringe vind i denne sommer - og til forbløffelse for DMU - ikke har set de store problemer, miljøfolkene havde bebudet.

Han skrev videre, at havmiljøets 1994-tilstand bekræfter rigtigheden af en række artikler og debatindlæg, der gennem årene er fremlagt af cand.agro. P. Vejby-Sørensen.

En nødvendig korrektion af historien

Se også:

En nødvendig korrektion af historien

- Han har i mere end seks år forgæves fremført, at den danske vandmiljøplan er baseret på forhastede konklusioner og beslutninger fra midten af 1980'erne, som ingen siden har turdet ajourføre. Vejby-Sørensen blev enten angrebet eller mødt af en mur af tavshed, når miljøteknikere og embedsmænd Ikke kunne tilbagevise den argumentation og dokumentation, han fremlagde, skrev Høeg Christensen.

Med henvisning til international forskning redegjorde Poul Vejby-Sørensen over et par sider i samme udgave af Maskinbladet for den biologiske sammenhæng.

Hen henviste til konklusionerne i en artikel i det svenske tidsskrift Kemivärlden, hvor forskeren Thomas Hellström, der er civilingeniør og har en doktorgrad, fremlagde sine konklusioner, som byggede på hans egen forskning og andre svenske undersøgelser samt flere canadiske studier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den svenske forsker tøvede ikke med at konkludere, at det ligefrem kan skade havmiljøet at fjerne kvælstof fra spildevandsudledninger, fordi blågrønne alger optager kvælstof fra atmosfæren, hvilket de uskadelige grønalger ikke i stand til. Opblomstring af blågrønne alger sker derfor som følge af, at havvandet indeholder for lidt kvælstof i forhold til fosfor og andre næringsstoffer.

Poul Vejby-Sørensen forklarede at den danske vandmiljøplan blandt andet byggede på forældede forskningsresultater fra midt i 1980'erne. Og han var ikke alt for optimistisk med hensyn til at ændre politikken, fordi politikerne dermed ville lide et prestigetab ved at afsværge deres tidligere beslutninger.

Og på samme vis ville miljømyndighederne heller ikke afsværge deres vejledninger til politikerne, fordi det også ville give prestigetab.

Poul Vejby-Sørensen sagde dengang til Maskinbladet, at opfattelsen af kvælstof og dets rolle i vandmiljøet har bragt dansk miljøpolitik ud i kæmpeproblemer.

Den forkludrede vandplanlægning - forstå kvælstofs betydning på ti minutter

Se også:

Den forkludrede vandplanlægning - forstå kvælstofs betydning på ti minutter

Det er 30 år siden, han skrev det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og han har utrætteligt fremført den faglige sammenhæng og fremlagt masser af dokumentation lige siden. Men han møder såmænd stadig en mur hos mange instanser, når han fortsat gør opmærksom på den misforståede opfattelse af kvælstofs rolle. I dag er han ekstern faglig rådgiver for Bæredygtigt Landbrug.