Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Det koster udbytte at glemme sine jordprøver
Jorden er fundamentet for god vækst af sine afgrøder, og hvis jordbunden ikke er i optimal stand, vil du ikke få det maksimale ud af dine marker. Derfor anbefaler Sagro regelmæssige jordbundsanalyser og prøver for at følge med i udviklingen.
- Desværre er jordprøver ofte noget en del landmænd glemmer, da andre opgaver virker mere presserende. Det kan virke forståeligt, men så man må også acceptere, at det kan resultere i et lavere udbytte, oplyser Sagro i en pressemeddelelse.
- Når man sidder i mejetærskeren, kan man nogle gange spotte de områder, hvor pH-værdien er for lav, fordi afgrøderne er markant lavere, siger Thomas Poulsgaard Lauridsen, der er jordprøveansvarlig hos Sagro.
Ifølge ham skyldes det ofte manglende jordprøver og efterfølgende kalkning. Et lavt reaktionstal kan lede til et fald i udbyttet.
- Mange landmænd er gode til at få det gjort, og Sagros jordprøveteam tager årligt omkring 30.000 prøver. Men selvom det lyder af meget, er det faktisk lidt for lidt.
- Jordprøver behøver ikke at blive taget hvert år, men vi anbefaler at gøre det mindst hvert femte år. Det er der dog mange, som glemmer i en travl hverdag. Efteråret og vinteren er ofte en god tid til det, da der er lidt roligere i marken. Det er bare at ringe, så ordner vi det, siger Thomas Poulsgaard Lauridsen.
Hvordan foregår det?
Selve processen er ret enkel. Der bliver taget stikprøver fra bestemte punkter på marken, hvor der udtages en prøve for hver halve til hele hektar, og resultaterne logges sammen med gps-koordinater.
Ved hjælp af avanceret software omdannes analyseresultaterne til et detaljeret kort over markens pH-, fosfor-, kalium- og magnesiumværdier. Herefter udarbejdes et digitalt tildelingskort til kalk, som nemt kan overføres til en gps-styret kalkspreder.
- Gps-styring bliver mere udbredt, også til kalkning. Det skyldes, at det ikke altid er nok at tilføre hele marken den samme mængde kalk, forklarer Thomas Poulsgaard Lauridsen.
Det optimale reaktionstal afhænger af flere faktorer, som jordtype og afgrøde. Som tommelfingerregel er et reaktionstal på 6,0 passende for lettere jordtyper, mens det for mere mellemjord bør være mellem 6,2 og 7,0.
Indholdet af humus spiller også en rolle. Hvis humusindholdet er under 1,5 procent, bør man hæve reaktionstallet med 0,2 enheder. Hvis humusindholdet er højt, over 3,5 procent, skal man trække 0,2 enheder fra det optimale reaktionstal.
- Vores udstyr og software tager automatisk hensyn til faktorer som humusindhold, afgrøde og jordtype, når vi beregner det optimale reaktionstal for markens forskellige områder, siger han.