Abonnementsartikel

På øerne i Nordatlanten vokser græs og kun græs, og det burde ikke være muligt at producere mellem 8.000 og 10.000 kg mælk pr. ko. Det gør man imidlertid alligevel, og Færøerne er selvforsynende med mælk.

26 mælkeproducenter leverer årligt godt syv millioner kg mælk til deres andelsmejeri, Meginfelag Bunadarmanna (MBM). Mejeriet, som ligger i udkanten af Torshavn, begyndte at producere for 35 år siden. Dengang var der 128 andelshavere, som leverede cirka tre millioner kg mælk - i dag er der 26 tilbage, som ejer anparter i selskabet i forhold til mælkekvotens størrelse. Man praktiserer ikke andelsprincippet om én mand, én stemme. Stemmerne var tidligere fordelt i forhold til antal køer - i dag er det den indvejede mælk, som bestemmer, hvor mange stemmer, andelshaverne har i mejeriet. 6.500 kg mælk svarer til en stemme.

- Andelshaverne kan frit handle med kvoterne - ofte kender vi ikke priserne, men det er vist ikke nogen hemmelighed, at der er blevet betalt for meget for dem nogle år tilbage. I dag ligger de på cirka 3,50 kroner, og de har også været helt nede på en krone, fortæller Hakun Steingrimsson, direktør for MBM siden 2013.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.