Abonnementsartikel

26 mælkeproducenter med tilsammen knap 1.000 køer sørger for, at Færøerne er selvforsynende med mælk.

Malkerobotten har også fundet vej til Færøerne. Tre er i drift - en af dem står hos Sigert Patursson og Hans Peter Nolsøe, som driver en gård med 65 køer plus opdræt i udkanten af Torshavn. Driftsfællesskabet opstod i forbindelse med, at begge stod med nedslidte bindestalde og gerne ville fremtidssikre deres liv som landmænd. For godt to år siden opførte de derfor en ny, stor løsdriftsstald på Sigert Patursson jord - eller rettere sagt den jord, som han har brugsretten til. Halvdelen af det færøske areal er kongsjord eller landsjord, som det kaldes i dag, ejes af den færøske stat. Der er tale om en kombination af dyrkede marker og udyrkede græsningsjorde, hvor den gratis brugsret gennem generationer er gået i arv i de færøske familier. Sigert Patursson har således arvet retten efter sin onkel. Den fædrene gård, hvor der i dag er fårehold, lidt kødkvæg og landboturisme, har broren overtaget.

- Før 2007 skete ejerskiftet typisk ved, at man overtog eventuel gæld. Nu handles ikke alene bygninger, kvoter og dyr, men også brugsretten til jorden, som om landmanden ejede jorden, forklarer han.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.